Україна

Українські фермери вивезли капусту в Росію і спровокували рекордний стрибок цін

Гуртові ціни на капусту в Україні вже у 5 разів перевищують минулорічні

Ціни на білоголову капусту вищі торішніх у 5 разів, що вище прогнозу.

Це сталося через експорт якісної продукції до Росії, – розповів Олександр Хорев, керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», – інформує 1News.

Експерт зазначив, що на ринку білоголової капусти в Україні ще у першій половині теперішнього сезону почали спостерігатися суттєві коливання.

Через масове зменшення посадкових площ під культурою та несприятливі погодні умови в період вегетації прогнозувалося зменшення валового збору капусти мінімум на 10% порівняно з попереднім сезоном.

«Однак зменшення врожаю капусти у фермерів не мало позначитися на ринковій ситуації, принаймні в першій половині цього сезону. І стабільність на внутрішньому ринку була б забезпечена до весни, якби не почався експорт капусти восени 2021 року, – зауважив Олександр Хорев. – Українські виробники через зростання попиту на капусту з боку Російської Федерації почали активний продаж якісної продукції на експорт. Як наслідок, у середині січня 2022 року гуртові ціни на капусту в Україні вже у 5 разів перевищували показники минулого сезону й досягли позначки 10 грн/кг».

Експерт зізнався, що прогнозував зростання цін на капусту в Україні, але не настільки суттєво.

«Залишається сподіватися, що українські виробники мають достатні обсяги продукції для внутрішнього ринку у сховищах. Але навіть при цьому гарантувати, що подальшого зростання цін не буде, підстав немає», – резюмував він.

Джерело: Плантатор

Back to top button