Україна

Українські фермери заробили на лохині і журавлині мільйони доларів

Дані культури уже становлять третину ягідного експорту нашої країни

Лохина та журавлина ведуть перед у рейтингу фруктів та ягід, які вивозять за кордон, випередивши навіть яблука i кісточкові. 35% продажів припали саме на них. На експорті журавлини та лохини наші фермери заробили 8,5 млн. доларів.

А за останні 4 роки лише продаж лохини за кордон зріс у 20 разів!

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на AgroNews.

“Щодо пожвавлення експорту лохини, то секрет простий. Швидкими темпами зростає її виробництво. Якщо у 2016 році загальна площа промислових плантацій під цiєю рослиною родини брусницевих у нас становила лише 700 га, то цього року – 1,5 тисячi га. За приблизними даними, цьогорічний врожай лохини перевищив 2,5 тисячi тонн. Він міг би бути й більшим, якби не весняні заморозки”,  – зазначає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

До речі, за даними ФАО, польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тисячi га, іспанські – 2,5 тисячi га, німецькі – 2 тисячi га.

“За перші дев’ять місяців минулого року українські фермери експортували майже 2 тисячі тонн цих ягід. Це приблизно в півтора раза більше, ніж за аналогічний період 2016 року (1,3 тисячі тонн). 60% зiбраної лохини продали до Європи (Нідерланди, Велика Британія), решту – до Білорусі (де-факто реекспорт до Росії). Ця ягода є дорогою для внутрішнього споживання, тому 90% врожаю ми експортуємо”, – підкреслює тетяна Гетьман.

А основними покупцями замороженої журавлини стали Молдова та Німеччина (уся вітчизняна червона ягода, яка експортується, – дикоросла).

“У поточному сезоні мінімальна ціна на лохину в господарствах була на рівні 90 – 100 грн/кг (2,87 – 3,19 євро/кг). У торговельних мережах темно-синю ягоду пропонували по 180 – 200 грн/кг (5,74 — 6,38 євро/кг). На експорт господарства відправляли лохину в розпал сезону по 150 – 180 грн/кг (4,78 – 5,74 євро/кг). Ціни трималися на високому рівні, бо в Європі був неврожай лохини. Кілограм свіжих ягід журавлини реалізовували по 50 – 70 гривень”, – зауважує Тетяна Гетьман.

Нові плантації лохини в Україні закладалися вже з урахуванням європейських вимог. Наші найбільші господарства отримали сертифікат Global Gap, завдяки якому можна продавати свіжу лохину навіть у супермаркетах Великобританії. А цей ринок дуже вимогливий щодо якості та безпеки.

За прогнозами експертів, в Україні збільшуватимуть площі під лохиною у наступні роки.

“Ця ягода дуже рентабельна: можна досягати і 150 – 300% прибутку. Гадаю, з часом внутрішня ціна на лохину знижуватиметься, бо виробництво зростатиме. У наступні роки вступатимуть у фазу плодоношення нові плантації. Самостійно сформувати експортний обсяг власникам невеликих ділянок буде важко, тому вони орієнтуватимуться на внутрішній ринок, де конкуренція зростатиме, відтак – знижуватиметься ціна”, – зазначає Тетяна Гетьман.

Tags
загрузка...

Related Articles

Back to top button
Close