Україна

Україною поширюється новий штам коронавірусу з високою летальністю

Клінічний перебіг Covid-19 у черговий раз зазнав істотних змін. Про це повідомила лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська, передає 1NEWS з посиланням на УНН.

Вона навела перелік нових особливостей:

  • частка молодих людей 30 + з важким перебігом захворювання помітно зросла;
  • почастішали випадки загострення процесу в гострому періоді, що завжди ускладнює перебіг і погіршує прогноз;
  • інформативність деяких простих лабораторних показників, наприклад, СРБ, знизилася, тобто має місце відсутність кореляції його низьких значень з тяжкістю перебігу хвороби;
  • про традиційне наше очікування поліпшення стану з 14-16 дня хвороби можна забути, приблизно у третини госпіталізованих хворих саме з цього часу або трохи раніше настає погіршення, іноді дуже серйозне;
  • резистентність до традиційних методів лікування.

“Пояснити такі особливості, що виникли буквально на очах, просто процесами адаптації мікро – і макроорганізму, не можна. Скоріше ми маємо справу з новим штамом збудника, з яким – не знаю, поки офіційно отримані дані з референс- лабораторій показують, що секвеновані зразки матеріалу від хворих мають приналежність до генетичної лінії В, що має китайські “коріння”. З огляду на такі особливості, на жаль, треба очікувати збільшення летальності, в т.ч. у молодих людей”, – зазначила Голубовська.

Вона порадила лікарям при введенні таких пацієнтів орієнтуватися на клініку захворювання, а лабораторні показники оцінювати критично.

Вакцинація в Україні

В Україні 24 лютого стартувала вакцинація від Covid-19, першим щеплення отримав лікар із Черкас – вакциною Oxford / AstraZeneca (Covishield). Станом на 1 березня скарг на важку “побочку” від вакцини Covishield від українців не надходило.

Рекомбінантна вакцина Covishield розроблена англо-шведською фармкомпанією AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом та проведена Інститутом сироваток Індії.

26 лютого вакцину Covishield схвалила Канада і заявила, що вакцина Covishield і AstraZeneca Covid-19 (виробництво ЄС) схожі щодо виробничих процесів, контролю в процесі і критичних характеристик якості. Обидві вакцини ефективні і безпечні.

Летальність – співвідношення кількості померлих від Covid-19 до загальної кількості заражених.

 

 

 

 

 

Back to top button