Україна

Українець готовий оголосити голодування через нелюдські умови ув’язнення в Росії

Український політв’язень Валентин Вигівський має намір оголосити голодування, адже втратив будь-яку надію повернутися живим на Батьківщину. Про 1News повідомила прес-служба Уповноваженого ВРУ з прав людини Людмили Денісової.

Валентин Вигівський 7-й рік перебуває в незаконному ув’язненні та наразі утримується в «ФКУ ИК-11 УФСИН РФ по Кировской области» у нелюдських умовах.

«Постійне перебування у холоді та у повній ізоляції призвело до погіршення стану здоров’я Валентина. Крім того, адміністрація виправної установи здійснює систематичний психологічний тиск на нашого співгромадянина – без будь-яких пояснень та причин поміщує в ШІЗО, знімає гроші з карткового рахунку, які рідні йому перераховують для придбання харчових продуктів та засобів гігієни», – наголосила Людмила Денісова.

Через перебування тривалий час у такому тяжкому психоемоційному стані, Валентин повідомив рідним про намір розпочати голодування, якщо ситуація ніяким чином не зміниться.

Уповноважений вважає, що дії, які свідомо вживаються адміністрацією виправної колонії, є нічим іншим, як катуванням та нелюдським чи таким, що принижує гідність людини поводженням. Це є прямим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктів 10, 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Омбудсман звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно поновити права громадянина України, а саме, забезпечити відповідні умови тримання, перевірити правомірність дій адміністрації виправної колонії щодо поміщення Валентина Вигівського в ШІЗО та незаконного використання його власних коштів.

Також Уповноважений ВРУ з прав людини закликала міжнародну спільноту відповідно відреагувати на ганебне порушення прав українського політв’язня та застосувати всі можливі механізми задля звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України.

Back to top button