Україна

Україна значно піднялася у світовому рейтингу демократій за час війни


Україна значно піднялася у світовому рейтингу демократій за час війни

IDEA зазначає, що Російська Федерація за цей час втратила три пункти і тепер знаходиться на 136 місці.

Україна за 2022 рік піднялася на 13 позицій і тепер знаходиться на 73 місці у Світовому рейтингу демократій, який оприлюднив Міжнародний інститут демократії та допомоги у проведенні виборів (IDEA). Про це свідчить доповідь IDEA.

Перше місце серед 173 країн посідає Данія, на другому – Норвегія, на третьому – Швейцарія. Росія втратила три пункти і тепер знаходиться на 136 місці. Останню позицію займає Китай.

IDEA, що базується в Стокгольмі, зазначає, що половина країн світу переживає демократичний занепад, починаючи від недосконалих виборів і закінчуючи урізанням прав, включаючи свободу вираження думок і зборів.

При цьому 2022 став шостим роком поспіль, коли країни з чистим спадом перевищили кількість країн з чистим зростанням. Це найтриваліше послідовне падіння з моменту початку його рекордів у 1975 році.

У IDEA заявили, що зниження слід розглядати у поєднанні з кризою вартості життя, зміною клімату та вторгненням Росії в Україну у 2022 році, що створило величезні проблеми для багатьох обраних лідерів.

IDEA засновує свої індекси глобального стану демократії на більш ніж 100 змінних та використовує чотири основні категорії – представництво, права, верховенство закону та участь – для класифікації показників.

Європа залишається регіоном із найвищими показниками у світі, але у багатьох усталених демократіях, включаючи Австрію, Угорщину, Люксембург, Нідерланди, Польщу, Португалію та Великобританію, відбулося значне зниження конкретних показників демократичної діяльності.

Крім того, Азербайджан, Білорусь, Росія та Туреччина відійшли від решти Європи, демонструючи показники значно нижчі від середнього по Європі за більшістю показників демократії.

IDEA заявив, що більшості країн Америки вдалося провести вибори, що заслуговують на довіру, і як і раніше демонструвати середні показники по всіх категоріях демократії, хоча такі держави, як Сальвадор і Гватемала, останнім часом пережили різке падіння показників.

У аналітичному центрі заявили, що були і “зелені паростки” з напрочуд високим рівнем політичної участі та зниженням рівня корупції, особливо в Африці.

Як ми вже писали раніше, український паспорт піднявся у міжнародному рейтингу компанії Henley & Partners ще на чотири рядки. Він посів 30 місце за кількістю країн, куди громадяни можуть їздити без віз.

Київ визнаний найкращим містом світу за версією Resonance – мер

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button