Україна

Україна застосувала саморобну ППО – міністр


Україна застосувала саморобну ППО - міністр

Було створено кілька таких проєктів в всі вони задіяні на фронті, запевнив Олександр Камишін.

У ніч на середу українські військові успішно застосували саморобний комплекс протиповітряної оборони. Про це сказав очільник Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін на брифінгу в швейцарському Давосі в середу, 17 січня.

Він нагадав, що для повноцінної розробки власної системи ППО потрібні роки. Тому Україна пішла іншим шляхом і поєднала у новій розробці радянські і західні компоненти.

“Одна з систем вперше була сьогодні вночі використана успішно. Ми за 9 кілометрів збили “шахед”. Це перше використання такої системи. У нас приблизно п’ять таких проєктів у цьому портфелі. Я дуже радий, що ми усі ці системи вже розгорнули на полі битви”, – розповів голова Мінстратегпрому і подякував американським партнерам за допомогу.

Камишін визнав, що у нього не було впевненості, що саморобна система ППО сьогодні спрацює.

Зазначимо, що ймовірно йдеться про проєкт FrankenSAM, який є гібридною системою ППО. комплекси:

Нагадаємо, ще у жовтні 2023 року повідомлялося, що у ЗСУ з’являться гібридні системи ППО FrankenSAM. При чому один варіант поєднує пускові установки Бук та ракети Sea Sparrow, інший – радянські радари та ракети Sidewinder. Вони пройшли випробування на військових базах у США.


Назва FrankenSAM є алюзією на потвору Франкенштейна, яка є одним з головних дійових осіб роману Мері Шеллі “Франкенштейн, або Сучасний Прометей”. У романі Віктор Франкенштейн, молодий студент із Женеви, створює живу істоту з мертвої матерії, для чого збирає з фрагментів тіл померлих подобу людини, а потім знаходить “науковий” спосіб оживити її.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button