Україна

Україна запровадила санкції проти Нікарагуа

Санкції запроваджено через через відкриття в анексованому Криму представництва центральноамериканської республіки

Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про застосування персональних санкцій проти громадян, причетних до відкриття дипломатичного представництва республіки Нікарагуа в анексованому Росією Криму.

Про це інформує 1News.

Нікарагуа ще в березні 2014 року визнала “приєднання” Криму до РФ, а в листопаді 2020 року амбасадорка республіки в РФ Альба Асусена Торрес відкрила в Сімферополі “почесне консульство”. Його очолив Олег Белавенцев – колишній представник президента РФ Володимира Путіна в Криму. В Києві Белавенцева заочно засудили до 13 років позбавлення волі за посягання на територіальну цілісність України.

Україна з 2019 року називає дії Нікарагуа “недружніми”. Міністерство закордонних справ неодноразово направляло у столицю республіки Манагуа ноти протесту, однак всі вони були проігноровані.

У лютому 2021 року Верховна Рада затвердила секторальні санкції РНБО проти Нікарагуа.

Вони передбачають припинення транзиту ресурсів, польотів, зупинку виплати боргів, заборону на інвестиції та виведення капіталів у Нікарагуа. Санкції також забороняють торгівлю фруктами, горіхами, кавою, прянощами та тютюном – на них, за даними Державної служби статистики, припадало 96 відсотків нікарагуанського експорту в Україну, який загалом не сягав і 10 мільйонів доларів.

Окрім Нікарагуа, результати незаконного “референдуму про приєднання” Криму до РФ, визнавали в різний час, зокрема, Афганістан, Венесуела, Куба, Сирія та Північна Корея.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що його країна “розуміє в реальності, що Крим є зараз російською територією”.

Раніше правитель Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово заявляв, що наразі неможливо повернути автономію під український контроль, пропонував налагодити авіасполучення між Мінськом та Сімферополем, а також говорив про наміри відвідати півострів разом з Путіним.

Український МЗС, коментуючи заяву Макея в середу, нагадав Мінську, що офіційне визнання російської юрисдикції в Криму “матиме непоправні наслідки” для відносин між Білоруссю та Україною.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button