Україна

Україна закликає світ долучитися до порятунку експорту українського зерна


Україна закликає світ долучитися до порятунку експорту українського зерна

Представник України під час засідання Постійної ради ОБСЄ підкреслив, що атаки та українські порти спрямовані не лише проти України.

Україна закликає міжнародну спільноту приєднатися до її зусиль з порятунку важливого для світу експорту українського зерна. Заклик озвучив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає Укрінформ.

Цимбалюк зазначив, що президент України вже надіслав листи президенту Туреччини та генеральному секретарю ООН з пропозицією продовжити Чорноморську зернову ініціативу, і повідомив про останні російські атаки на порти України, у яких загалом “близько мільйона тонн продовольства”.

Представник України також підкреслив, що ці атаки спрямовані не лише проти України.

“Вони мають значення для народів Африки та Азії. Нагадаю, що завдяки зерновій ініціативі майже 33 млн тонн сільськогосподарської продукції було експортовано до 45 країн світу. 60% обсягів пішли до країн Африки та Азії, зокрема, це Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі та Судан. Серед інших напрямків – Китай, Індія, Бангладеш, Індонезія, Пакистан, Ірак, Ліван та Ємен”, – сказав Цимбалюк.

Він нагадав, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі більш ніж половина постачання Всесвітньої продовольчої програми ООН була забезпечена українським зерном, і наголосив, що метою виходу Росії із зернової угоди є “дестабілізація продовольчих ринків з непередбачуваними соціальними наслідками”.

Нагадаємо, в середу, 19 липня, армія РФ здійснила потужну атаку різними видами ракет та ударними БПЛА на південні області України. Під час нічної атаки російських агресорів на порти Одеса і Чорноморськ були пошкоджені інфраструктура міжнародних і українських трейдерів, резервуари та причали. 

Посол про зерновий коридор: Ніхто з партнерів не готовий охороняти судна

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button