Україна

Україна виконала два важливі індикатори для Ukraine Facility


Україна виконала два важливі індикатори для Ukraine Facility

Загалом, цього кварталу Україна мала виконати девʼять індикаторів Плану, з яких успішно виконано вже вісім. Останній індикатор – на фінальній стадії виконання.

Уряд ухвалив Стратегію демографічного розвитку до 2040 року та підписане технічне завдання на розробку інформаційної системи для забезпечення виконання функцій НКРЕКП. Це ще два індикатори виконання Плану України з реалізації ініціативи Європейського Союзу Ukraine Facility, інформує пресслужба Мінекономіки у середу, 2 жовтня.

Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев зауважив, що ще два важливі індикатори Плану України в межах Ukraine Facility прийняті цього тижня. Вони націлені на покращення ситуації в пріоритетних для держави галузях: енергетичній та людського капіталу. 

Демографічна стратегія України на період до 2040 року визначає конкретні заходи щодо вирішення ключових проблем у напрямку людського капіталу:

  • покращення ситуації в сфері народжуваності;
  • зменшення рівня передчасної смертності;
  • подолання негативних міграційних трендів, зокрема шляхом повернення українців з-за кордону;
  • активізація на ринку праці максимальної кількості громадян, що можуть працювати;
  • сприяння активному довголіттю;
  • створення інфраструктурних та безпекових передумов для покращення демографічної ситуації.

Тоді як погоджене технічне завдання на розробку інформаційної системи для забезпечення функціонування регулятора дозволить побудувати систему так, аби обʼєднати її із системами операторів ринку, платформами інсайдерської інформації, адміністраторами передачі даних і виявляти інформацію, що свідчить про наявність зловживань.

Технічне завдання є частиною індикатору стосовно регламенту  REMIT – набору європейських правил та практик, який спрямований на попередження зловживань на оптових енергетичних ринках і передбачає відповідальність за маніпуляції учасників на них. Ця частина індикатору є складовою реформи ринку електроенергії, націленої на інтеграцію України до енергетичного ринку ЄС та забезпечення ефективного функціонування внутрішніх енергетичних ринків.


Відповідно до Плану України, Мінекономіки є національним координатором Ukraine Facility. Міністерство забезпечує організацію і проведення моніторингу виконання Плану та щоквартальну підготовку звітної документації для Європейської Комісії. 

Загалом, цього кварталу Україна мала виконати девʼять індикаторів Плану, з яких успішно виконано вже вісім. Останній індикатор – на фінальній стадії виконання.

Нагадаємо, 1 лютого лідери ЄС на саміті у Брюсселі погодили програму підтримки України на 50 млрд євро під назвою Ukraine Facility. Вона розрахована на період 2024-2027 рр. Тиждень тому Україна отримала від ЄС черговий транш на 4,2 млрд євро.

Передбачається, що подальше надходження фінансування за Ukraine Facility залежатиме від виконання Києвом Плану України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − 10 =

Back to top button