Україна

Україна втрачає сотні мільйонів гривень на COVID-тестах

Наприкінці 2020 року ДП “Медичні закупівлі” уклало низку договорів на постачання експрес-тестів на антиген різних виробників для виявлення COVID-19 на майже 1 млрд грн. Про це свідчать дані ProZorro, повідомляє 1NEWS, посилаючись на УНН.

Зрозуміло, що у 2021 році ці витрати нікуди не зникнуть, а лише будуть збільшуватись – пандемія COVID-19 не планує зупинятись. УНН дослідив, скільки було закуплено тестів, яким чином можна більше ніж у двічі зменшити витрачений мільярд, не зменшуючи при цьому кількість закуплених тестів, а також на що може вистачити зекономлених грошей.

Деталі тендерів закупівлі експрес-тестів на антиген

Журналісти УНН проаналізували чотири тендери ДП “Медичні закупівлі” на закупівлю експрес-тестів на антиген коронавірусу, проведені наприкінці 2020 року.

Так, зокрема, 10 грудня “Медзакупівлі” уклали угоду на постачання 1,5 млн експрес-тестів для визначення антигена коронавірусу SARS-Co V-2. Вартість угоди склала 230,5 млн грн.

Вже 18 грудня держпідприємство підписало договір на постачання швидких антигенних тестів Pandio Covid-19 у кількості 333,3 тис. штук. Вартість угоди склала 69,9 млн грн.

24 грудня “Медзакупівлі” уклали ще одну угоду на постачання 1,5 млн експрес-тестів для визначення антигена коронавірусу SARS-Co V-2 вартістю 222,7 млн грн. А 30 грудня держпідприємство підписало договір на 2,5 млн експрес-тестів на антиген вартістю 465,5 млн грн.

Таким чином, менше ніж за місяць ДП “Медзакупівлі” накупило близько 5,8 мільйона експрес-тестів на антиген коронавірусу загальною сумою 988,8 млн грн.

Як можна зекономити пів мільярда гривень

З 7 січня 2021 року у протокол МОЗ як діагностичний засіб COVID-19 внесли українські ІФА-тести на антиген коронавірусу. Чому це важливо? Вартість одного такого вітчизняного тесту становить 70 гривень. При цьому він чутливіший за експрес-тести на антиген щонайменше у 75 разів. Для закупівлі такої самої кількості ІФА-тестів на антиген для діагностування COVID-19 було б витрачено близько 408 млн грн. Економія для державного бюджету при такому сценарії складає понад пів мільярда гривень – 580 млн грн.

Враховуючи недофінансування системи охорони здоров’я України, ці значні кошти з державного бюджету можна було витрати на:

64 444 зарплат лікарів

3 690 кисневих концентраторів на 15 літрів

738 апаратів для штучної вентиляції легень.

Окрім того, ці кошти могли б бути витрачені на фінансування з розробки української вакцини від COVID-19 та загалом відновлення виробництва усіх інших вакцин в Україні чи на підвищення зарплат лікарям, які вже понад рік з останніх сил протидіють коронавірусній інфекції.

Додамо, що ІФА-тест DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген показав надточні результати у виявленні COVID-19. Унікальну технологію діагностикумів розробили українські вчені “Діапроф-Мед”.

Back to top button