Україна

Україна вперше в історії почала реекспорт газу до Євросоюзу

Перші 15 мільйонів кубометрів газу були реекспортовані в жовтні в Угорщину і Польщу

Україна почала повноцінний реекспорт газу в країни Євросоюзу на замовлення його власників.

Про це повідомив в Facebook гендиректор Оператора газотранспортної системи України (ОГТСУ) Сергій Макогон, – інформує 1NEWS.

«Ще одна значуща віха для ринку газу — почався реекспорт газу, який був раніше завезений в Україну з ЄС. Раніше були тільки транзит і імпорт. Перші 15 мільйонів кубометрів газу були реекспортовані в жовтні в Угорщину і Польщу», — написав він.

У ОГТСУ нагадали, що з 1 січня цього року компанія ввела послугу shorthaul (транспортування на короткі відстані), яка дозволяє замовляти транспортування газу між країнами Східної Європи через Україну за спеціальним тарифом. Крім того, кілька років тому Укртрансгаз ввів послугу «митний склад», яка дозволяє без розмитнення зберігати газ в Україні понад 1000 днів.

Оператор газотранспортної системи України за 10 місяців 2020 року транспортував з країн ЄС в Україну в режимі shorthaul 6,1 млрд кубометрів газу. З моменту запуску послуги нею скористалися 24 іноземних і п’ять українських компаній. Зі Словаччини надійшло 4,1 млрд кубометрів газу, з Угорщини — 1,5 млрд, з Польщі – 0,5 млрд. Майже весь обсяг поки зберігається в українських підземних сховищах газу, але в жовтні вперше в історії був здійснений реекспорт в Угорщину і Польщу.

За словами Макогона, Оператор ГТС вже заробив близько 500 млн грн доходу від надання послуги shorthaul.

Back to top button