Україна

Україна відреагувала на рішення Канади щодо турбіни


Україна відреагувала на рішення Канади щодо турбіни

Навіть після повернення турбіни “Газпром” продовжить шантажувати Європу, переконаний глава Оператора ГТС.

Рішення уряду Канади повернути Німеччині відремонтовану турбіну Siemens для російського газопроводу Північний потік стало дуже поганим прецедентом вилучення із санкцій щодо країни-агресора Росії. Про це написав у Facebook директор Оператора ГТС України Сергій Макогон у неділю, 10 липня.

“На жаль, Канада зазнала тиску і прийняла рішення повернути турбіну Газпрому. Це дуже поганий прецедент виключення із санкцій. Але логіка такого рішення зрозуміла”, – заявив він.

За словами Макогона, після повернення турбіни очікується, що Газпром повністю відновить транзит газу до Німеччини (+100 млн. куб. м на добу), що дозволить Європі продовжити накопичувати газ на зиму і призведе до зниження цін на газ.

Водночас глава ОГТСУ переконаний, що жодних проблем із вільними потужностями транзиту газу до ЄС поки що немає. Тому навіть після повернення турбіни Газпром продовжить шантажувати Європу.

“Я вважаю, що навіть після повернення турбіни Газпром знайде привід і надалі скорочувати постачання до ЄС. Тому що навіть без цієї турбіни Газпром має можливість значно збільшити транзит: повністю не використовується маршрут через Польщу 90 млн куб. м на добу і через Україну Газпром використовує лише 40% від заброньованих та оплачених потужностей, а це ще 70 млн куб. м на добу”, – додав Макогон.

Він переконаний, що Європа зробить висновки із цієї ситуації і найближчим часом взагалі перестане купувати російський газ.

Раніше стало відомо, що Канада вирішила відправити до Німеччини турбіну Siemens для Північного потоку. Про це заявив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон. За його словами, питання про передачу турбіни обговорювалося і з Києвом, і з Берліном, тому в будь-якому разі один із союзників “буде скривджений”.


Турбіна, побудована в Канаді компанією Siemens Energy AG, була відправлена ​​до Монреалю для ремонту, але застрягла там через санкції щодо російської авіаційної галузі, оголошених урядом прем’єр-міністра Джастіна Трюдо. Канада кваліфікувала її як товар подвійного призначення та відмовилася повертати після ремонту. Нібито через проблеми з турбіною постачання газу з Росії впали на 60%, що ускладнило плани Німеччини щодо збільшення запасів на зиму. При цьому у Берліні побоюються повного припинення постачання російського газу.


Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button