Україна

Україна в будь-якому разі отримає від ЄС 50 млрд євро – Кулеба


Україна в будь-якому разі отримає від ЄС 50 млрд євро - Кулеба

У Євросоюзі запропонували виділити для України 50 млрд євро до 2027 року. Щоб реалізувати таку ініціативу, її мають схвалити всі лідери країн-членів ЄС.

Країни Євросоюзу схвалять рішення щодо виділення 50 млрд євро для України. Це станеться навіть незважаючи на можливе вето Угорщини. Про це у понеділок, 25 грудня, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що оформлення рішення про 50 млрд євро для України перенесли на початок 2024 року не через вето Угорщини. Таким чином, 26 держав ЄС хотіли дати час Будапешту приєднання до виділення коштів.

“Якщо говорити, відкриваючи залаштунки європейської політики, то оформлення рішення про 50 млрд було перенесено на початок наступного року не через вето Угорщини, а через те, що решта 26 європейських країн дають час Угорщині, щоб все-таки домовитись про приєднання. Вони не хочуть мати ситуацію, коли постійно ухвалюються рішення “мінус один””, – сказав Кулеба. 

Він висловив впевненість в тому, що рішення про надання Україні цих 50 млрд євро буде ухвалено.

“Питання залишилось одне: або це зроблять 27 держав разом – всі члени ЄС, включно з Угорщиною, якій дали місяць на проведення додаткових перемовин, або ці гроші виділять 26 країн ЄС без Угорщини”, – додав Кулеба.

Як відомо, прем’єр Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу для України, а також подальший рух нашої країни до блоку, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва. 

Пізніше Орбан заявив, що Угорщина погодиться не накладати вето на пропозицію Євросоюзу щодо виділення фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, але Брюссель має розморозити призначені для Угорщини €30 мільярдів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button