Україна

Україна та США можуть створити альянс: про це говорили Зеленський та Блінкен

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном обговорював питання альянсу між двома країнами. Про це він заявив на брифінгу для ЗМІ, повідомляє 1News.

Глава держави подякував США за підтримку і за збільшення військової та фінансової підтримки.

«Окремо ми проговорили фундаментальний формат підтримки. Ми говорили про питання альянсу і можливої двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього, зараз рано говорити про деталі», – зазначив президент.

Також сторони обговорили безпеку в Чорноморському та Азовському регіонах.

«Тут ми бачимо спільні дії, і, я вважаю, є фундаментальна ідея – поки теж не буду говорити про це публічно. Треба, щоб всі сторони узгодили цю ідею і тоді ми все розповімо громадськості», – додав Зеленський.

Також Президент України обговорив із Держсекретарем США нарощування військової присутності РФ на кордоні з нашою країною.

За його словами, з окупованого Криму пішло лише 3,5 тисячі російських військових. Тому загроза з окупованих територій та з боку кордонів залишається.

«Поки що ніде більше зменшення ми не бачимо. Ми вважаємо, що це зменшення повільне. Тому, ймовірно, загроза може бути. Ніхто не хоче сюрпризів», – сказав Зеленський.

В свою чергу Держсекретар США наголосив на важливості боротьби з корупцією в Україні.

«Є багато різних інтересів, які виступають проти зусиль України щодо реформування та боротьби з корупцією. До них належать зовнішні сили, такі як Росія, та внутрішні сили, такі як олігархи та потужні особи, які переслідують власні вузькі інтереси нелегітимними засобами за рахунок народу України. І тому боротьба з корупцією є одним із найважливіших питань для українського народу та вирішальним для покращення його життя», – сказав Блінкен.

В той же час Володимир Зеленський запросив Президента США Джо Байдена відвідати Україну цього року.

“Так, я запросив президента США з офіційним візитом приїхати в Україну в цьому році. Я не знаю, в якому форматі може статися ця зустріч – це залежить від двох країн. Зараз запрошення президент США від нашої країни отримав. Я вірю, що ця зустріч буде, вона важлива для обох наших країн”, – сказав глава держави.

Блінкен зазначив, що зараз Джо Байден не здійснює міжнародних візитів через пандемію COVID-19. Але запевнив, що як тільки зможе, Джо Байден відвідає Україну.

Back to top button