Україна

Україна та Польща підписали оборонний меморандум

Україна та Польща підписали оборонний меморандум

Фото: Пресс-служба Кабмина

Шмигаль та Моравецький провели переговори у Варшаві

Денис Шмигаль подякував Польщі за значну фінансову допомогу Україні на загальну суму 2,7 млрд. доларів.

 

Польща допоможе Україні зміцнити обороноздатність. Відповідний меморандум підписали у середу, 5 травня, прем’єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль та Матеуш Моравецький у ході зустрічі у Варшаві. Про це повідомляє прес-служба українського Кабміну.

 

Так, Шмигаль подякував Польщі за значну фінансову допомогу Україні на загальну суму 2,7 млрд. доларів. Також він висловив подяку польському уряду за підтримку України, зокрема зброєю.

 

 

“Сторони обговорили посилення співпраці в оборонній сфері. У ході зустрічі Денис Шмигаль та Матеуш Моравецький закріпили домовленості, уклавши меморандум про підтримку з боку Польщі зміцнення обороноздатності України”, – йдеться у повідомленні.

 

Також Шмигаль порушив питання збільшення експортних можливостей з України, щоб уникнути продовольчої кризи у світі.

 

“Польща сьогодні є основними воротами для українського експорту. Блокування Росією українських морських портів може спричинити світову продуктову кризу. Ми пропонуємо знайти формати для створення “зелених коридорів” на нашому кордоні для експорту зерна”, – зазначив прем’єр.

 

Глава українського уряду поінформував польську сторону, що Україна спільно зі США працює над механізмом конфіскації заморожених російських активів та подальшої передачі їх Україні для відновлення. Крім того, відповідне законодавство найближчим часом має бути прийняте Канадою.

 

“У майбутньому це має стати новою моделлю світової безпеки, щоб агресор знав, що всі його активи будуть конфісковані і передані країні, що постраждала від його нападу. Ми повинні реалізувати це разом”, – підкреслив Денис Шмигаль.

 

Раніше цього тижня президент України Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда провели телефонну розмову, під час якої обговорили оборонну допомогу Україні та подальший санкційний тиск проти Росії.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button