Україна

Україна стала провідним провайдером штучного інтелекту у Східній Європі

Освіта та оборона мають найбільший потенціал для ефективного застосування штучного інтелекту

Останніми роками українська високорозвинута індустрія штучного інтелекту (ІІ) стала на кшталт візитівки технологічного сектора країни, який стрімко розвивається. Мільярдним українським стартапам, зокрема Grammarly і GitLab, вдалося вийти на глобальний ринок, зберігши при цьому офіси з розвитку штучного інтелекту в Україні. Тим часом, такі світові технологічні гіганти, як Samsung, Google і Rakuten, створили в  Україні центри досліджень і розробок у сфері штучного інтелекту. Цей успіх став можливим без будь-якої значної державної підтримки. Активний динамічний розвиток української індустрії штучного інтелекту, принаймні, частково обумовлений відносною відсутністю державного втручання в цей сектор.

Про це йдеться в аналітичній публікації Віталія Гончарука, керівника Експертного комітету України з розвитку штучного інтелекту на сторінках Atlantic Council, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Український технологічний сектор, який наповнений духом вільного ринку достатньо скептично сприйняв офіційну Національну стратегію розвитку штучного інтелекту на найближче десятиліття, яку оприлюднили наприкінці 2020 року. Ця Стратегія розвитку, затверджена Кабінетом Міністрів України, спрямована на використання існуючого в країні потенціалу штучного інтелекту і скерування його на вирішення низки стратегічних національних пріоритетів.

Первинна реакція на Стратегію розвитку була обнадійливою, без будь-яких помітних ознак негативної реакції галузі. Можливо, це не зовсім дивно. На відміну від багатьох інших амбітних, але, зрештою, непрактичних дорожніх карт українських реформ останніх років, нещодавно ухвалена Стратегія розвитку штучного інтелекту – це робота експертного співтовариства, що має безпосередній практичний досвід в приватному секторі. Багато з людей, що стоять за цією ініціативою, раніше брали участь у неформальній групі фахівців галузі, яка вперше почала співпрацювати у 2013 році з метою створення процвітаючої екосистеми штучного інтелекту в Україні.

Згідно з Індексом готовності до штучного інтелекту за 2020 рік, Україна стала провідним провайдером штучного інтелекту у Східній Європі. Більшість експертів вважають, що очікуваний прогрес в галузі штучного інтелекту в найближче десятиліття швидко перевершить поточний рівень розвитку. У середині ХХІ століття штучний інтелект повинен опинитись в епіцентрі конкуренції між країнами, причому успіх України багато в чому залежить від її здатності використовувати значний потенціал.

Нова Стратегія розвитку штучного інтелекту в Україні спрямована на впровадження його технологій в усіх сферах життя. Він спрямований на реформування системи освіти, щоб забезпечити наступне покоління українських технологічних компаній талантами і кваліфікованим людським капіталом, необхідними для просування країни вперед. Він також спрямований на прискорення впровадження технологій штучного інтелекту в усій українській економіці, щоб гарантувати глобальну конкурентоспроможність секторів, від важкої промисловості до сільського господарства.

Неможливо переоцінити важливість інтеграції технологій штучного інтелекту. Наприклад, Україна зараз входить до переліку 12 найбільших експортерів зброї у світі. Однак до 2030 року практично всі системи озброєнь, як очікується, будуть містити елементи штучного інтелекту. Якщо Україні не вдасться встигнути за цією глобальною тенденцією, країна неминуче втратить частку ринку і швидко стане неконкурентоспроможною.

Більшість експертів в галузі штучного інтелекту вважають, що два сектори, які пропонують найбільший потенціал для прогресу – це освіта і оборона. Коронакриза спричинила величезний шок в освітніх системах більшості країн світу. Покоління молодих людей змушені були провести більшу частину минулого року за дистанційним навчанням. Це відкрило безпрецедентні можливості для технологічних рішень з використанням штучного інтелекту. А військовий конфлікт України з кремлівськими силами на сході країни також стимулює значний попит на інновації в галузі штучного інтелекту, які підвищать обороноздатність України і врятують життя військовослужбовців на передовій.

Back to top button