Україна

Україна стала більш привабливою для інвесторів — дослідження

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості* у першій половині 2021 року дещо зріс у порівнянні з минулим періодом та склав 2,84 бали з 5-ти можливих

Індекс інвестиційної привабливості Україні за останні півроку помітно зріс, хоча більшість топ-менеджерів все ще вважає інвестиційний клімат несприятливим.

Про це свідчать результати нової хвилі експертного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією разом з юридичною фірмою Василь Кicіль і Партнери, – інформує 1NEWS.

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості* у першій половині 2021 року дещо зріс у порівнянні з минулим періодом та склав 2,84 бали з 5-ти можливих — за підсумками другої половини 2020 року він складав лише 2,4 бали.

«Генеральні директори членських компаній Асоціації з обережністю покращують свої оцінки бізнес-клімату. Відсоток СЕО, які вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, залишається суттєвим — 58%. Однак цей показник значно зменшився у порівнянні з кінцем 2020 року, тоді він складав цілих 78%. Ще 29% респондентів вважають поточний інвестиційний клімат нейтральним, а інші 13% оцінюють інвестклімат України як сприятливий. І цей показник вдвічі збільшився у порівнянні з другою половиною 2020 року», — повідомили у Асоціації.

Покращилася також і оцінка піврічної динаміки бізнес-клімату. Тільки 15% вважають, що інвестклімат погіршився за останні 6 місяців (раніше таких було 66%). Водночас більшість, а саме 53% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і ще 32% помітили покращення бізнес-клімату.

Прогнози розвитку інвестклімату у наступні пів року також стали більш оптимістичними. Більшість респондентів, зокрема 58% вважають, що інвестклімат залишиться незмінним у другому півріччі 2021-го. Ще 25% очікують покращення інвестклімату у найближчі півроку. У попередньому періоді тільки 1 із 10 вважав, що умови покращаться. Так само меншим став і відсоток песимістів — тільки 17% очікують подальшого погіршення ситуації.

Практично кожен п’ятий СЕО, а саме 19% усіх опитаних вважають, що новим компаніям буде вигідно інвестувати в Україну протягом найближчих шести місяців. Інші 35% респондентів з цим не погоджуються, і майже половина — 46% – вагаються з прогнозом.

Головними проблемами для бізнесу СЕО традиційно вважають слабку судову систему (так стверджують 90% опитаних), високий рівень корупції (80%), а також тіньову економіку (65%).

Серед інших перепон розвитку інвестклімату директори називають непередбачувані умови ведення бізнесу, гальмування необхідних для співпраці з МВФ реформ, високу кадрову ротацію в Уряді, нестабільність у відносинах України з закордонними партнерами, податковий тиск.

Back to top button