Україна

Україна скликала зустріч з Росією та іншими державами-учасницями Віденського документа через можливе вторгнення – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Положення Віденського документа зобов’язують Росію надати точні райони проведення військової діяльності та повідомити дати її завершення

Україна на тлі інформації про можливе вторгнення Росії у найближчі дні запросила у Москви інформацію щодо військової діяльності біля кордонів України та в тимчасово окупованому Криму. Однак Росія, за даними МЗС, не надала відповіді. У результаті Київ скликав зустріч з РФ та всіма державами-учасницями Віденського документа ОБСЄ для вирішення ситуації. Детальніше про це розповідаємо далі. 

Що передувало

У зв’язку з військовою діяльністю Росії біля кордонів України та в Криму, а також на тлі інформації про її можливе вторгнення Україна 11 лютого активувала механізм зниження ризиків ОБСЄ і звернулася до Москви. 

“Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом III Віденського документа, та звернулися до Російської Федерації із запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України та в тимчасово окупованому Криму”, – повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, пише “Європейська правда”.


Фото з відкритих джерел

Положення Віденського документа зобов’язують Росію надати точні райони проведення військової діяльності та повідомити дати її завершення. Також документ передбачає надання Росією інформації про найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань, а також типи озброєнь та військової техніки, які беруть участь у військовій діяльності. На надання відповіді було виділено 48 годин. 

У разі відсутності відповіді або надання недостатньої чи неналежної інформації Україна звернеться до Росії та решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі, на якій Москва повинна буде надати роз’яснення, зазначив тоді Дмитро Кулеба. 

Росія не відповіла на вимогу України 

Вже 13 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Росія проігнорувала вимогу України. У результаті Міністерство закордонних справ ініціювало український тиждень в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) через загрозу російського вторгнення. 

“Протягом передбачених Віденським документом 48 годин Росія не надала відповідь. Не можемо також вважати відповіддю лист Росії, який вона поширила в ОБСЄ через кілька годин після закінчення передбаченого Віденським документом терміну”, – заявив  речник МЗС Олег Ніколенко. 

За його словами, лист від російської сторони не містить жодної інформації, яку запитувала Україна.

“Натомість у ньому РФ намагалася висунути безпідставні звинувачення на адресу України”, – наголосив речник МЗС України.

Олег Ніколенко додав, що Росія позначила своє повідомлення як таке, яке не має стосунку до процедури Віденського документа.


Фото з відкритих джерел

“У такий спосіб Росія намагається уникнути відповіді на запитання про свою військову діяльність поблизу наших кордонів, перекладає відповідальність за ескалацію на Україну. Саме тому, не отримавши запитуваної інформації, Дмитро Кулеба вчора доручив направити офіційний запит про застосування наступного елементу механізму Віденського документа: проведення окремої зустрічі ОБСЄ для обговорення посилення та переміщення військ Росії”, – пояснив Олег Ніколенко.

За його словами, така зустріч має відбутися протягом 48 годин. Ймовірно, це буде 15 лютого.

“Якщо Росія серйозно ставиться до своїх слів про неподільність безпеки на просторі ОБСЄ, вона має виконати свої зобов’язання щодо військової прозорості задля зниження напруги та зміцнення безпеки для всіх держав-учасниць”, – написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter 13 лютого.

Що передбачає Віденський документ

Віденський документ – це низка міжнародних угод країн-учасниць ОБСЄ щодо впровадження заходів із взаємної довіри та формування безпеки.  У параграфі ІІІ пункті 16.2 цієї угоди йдеться про те, що країна може скликати зустріч держав-учасниць, щоб обговорити наявну проблему. 

“Запитуюча та держава-відповідач мають право попросити інші зацікавлені держави-учасниці, зокрема ті, які також висловили стурбованість або можуть бути залучені до діяльності, взяти участь у нараді”, – йдеться в угоді.

Третій розділ Віденського документа говорить про те, що держави-учасниці можуть консультуватися та співпрацювати одна з одною щодо будь-яких незвичайних та запланованих дій їхніх Збройних сил, які є значущими у військовому сенсі, за межами місць постійної дислокації у мирний час.


Фото з відкритих джерел

При цьому держава-учасниця, яка занепокоєна незвичною військовою діяльністю іншої країни, може передати цій державі запит для пояснення ситуації. У запиті повинна бути вказана причина занепокоєння, тип і місце військової діяльності, якщо це можливо. 

Відповідь мають отримати всі країни-учасниці Віденського документа. Крім того, держава, яка висловила занепокоєння, після отримання відповідей може ініціювати проведення зустрічі. Зазначимо, що засідання потрібно скликати упродовж 48 годин після отримання відповідей.

Згідно з документом, місце зустрічі повинно бути погоджене державою, яка скликає зустріч, і державою-відповідачем. Якщо їм домовитись не вдасться, зустріч проводитиметься у Центрі ОБСЄ із попередження конфліктів – у Відні. 

Тепер Польща, яка головує в ОБСЄ, повинна скликати засідання держав-учасниць на запит України впродовж 48 годин.

Додамо, що ще один запит про зустріч за Віденським документом надіслали до ОБСЄ Естонія, Латвія та Литва. Країни наполягають на зустрічі  із Білоруссю та іншими державами-учасницями на тему “незвичної військової активності”.

Очікується, що після зустрічі Постійна рада ОБСЄ та Форум із питань безпеки оцінять ситуацію та запропонують заходи для її стабілізації.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button