Україна

Україна пригрозила Білорусі санкціями за авіапольоти до Криму

Так в МЗС України відреагували на звернення правителя Білорусі Олександра Лукашенка до російського президента Володимира Путіна з проханням пропускати через РФ білоруські літаки в Крим

Україна погрожує санкціями, якщо хоча б один білоруський літак опиниться на території анексованого Росією Криму.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, – інформує 1NEWS.

“Ми діятимемо миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких намагань нав’язати контакти з так званими “ЛНР” чи “ДНР”. І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма негативними наслідками”, – заявила вона.

Так в МЗС України відреагували на звернення правителя Білорусі Олександра Лукашенка до російського президента Володимира Путіна з проханням пропускати через РФ білоруські літаки в Крим.

За словами Джапарової, це провокаційні заяви, напевно, є емоційною реакцією Лукашенка на відповідь України щодо примусового приземлення літака Ryanair в аеропорту Мінська, а також щодо подальшого наступу білоруської влади на опозицію і свободу слова, зокрема, арешт білоруського опозиціонера Романа Протасевича, блокування незалежних ЗМІ тощо.

Вона підкреслила, що вся повнота відповідальності за санкції та обмеження державами світу, у тому числі Україною, повітряного сполучення з Білоруссю і за незручності, які відчувають через це громадяни Білорусі, лежить на Лукашенку.

Джапарова також наголосила, що рішення обмежити повітряне сполучення з Білоруссю – не політичне, а безпекове, “адже дії білоруської влади є непередбачуваними, і ми не можемо заздалегідь оцінити всі ризики перебування в авіаційному просторі Білорусі”.

За її словами, Україна повністю солідарна у своїх діях з позицією ЄС, США та всього демократичного світу щодо реакції на небезпечні дії Лукашенка.

“Росія брутально порушила міжнародне право, окупувавши Автономну Республіку Крим, і розв’язавши агресію на сході України, за що нестиме відповідальність. Якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність з Путіним на одній лаві підсудних в Гаазі, і ще більше посилити власну міжнародну ізоляцію, це, звичайно, його особистий вибір, але, переконана, не вибір дружнього Україні білоруського народу”, – підсумувала Джапарова.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button