Україна

Україна потрапила в трійку лідерів за кількістю скарг в ЄСПЛ

60% всіх скарг проти України, поданих до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, стосуються наслідків російської агресії на Сході України та порушень прав людини в окупованому Криму

Упродовж 2018 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив 880 рішень у справах, в яких виявив хоча б одне порушення Європейської конвенції з прав людини.

Про це повідомляє 1NEWS.

Торік трійка антилідерів серед країн за кількістю справ, у яких їх було визнано винними у порушеннях прав людини, залишилася незмінною, як і у попередньому, 2017-му році. Так, найбільше вироків було ухвалено у справах проти Російської Федерації – у 238 випадках країну було визнано винною у порушеннях прав людини. На другому місці опинилася Туреччина (140 справ), на третьому – Україна (86 справ). П’ятірку антилідерів замикають Румунія (71) та Угорщина (35).

60% всіх скарг проти України, поданих до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, стосуються наслідків російської агресії на Сході України та порушень прав людини в окупованому Криму.

Голова Суду Гвідо Раймонді також повідомив, що ЄСПЛ розглядає низку справ “Україна проти Росії”: “Зараз є 5 міждержавних скарг, поданих Україною проти Росії. 2 з них розглядає Велика палата – щодо Криму та Східної України, ще три – у палатах суду”.

Окрім загальних скарг на порушення прав людини в окупованому Криму та на території ОРДЛО, Суд розглядає справи про незаконне вивезення до Росії дітей з дитячих будинків на Донбасі; про політичних в’язнів та щодо нападу Росії на українські військові кораблі у Чорному морі.

Загалом протягом 2018 року до ЄСПЛ надійшло майже на третину менше позовів, ніж у попередньому році – 43,1 тисячі. 2017 року до суду надійшло 63,4 тисячі позовів, утім така висока цифра пояснюється великою кількістю скарг з Туреччини. Станом на кінець 2018 року на розгляді суду перебувало 56,4 тисячі позовів. Серед цих позовів понад 7,2 тисячі, або майже 13 відсотків, – позови, які стосуються України.

Джерело: Німецька хвиля/Європейська правда

Back to top button