Україна

Україна посилює кордон з Білоруссю через мігрантів

Прикордонну територію з Білоруссю додатково патрулюватимуть 8,5 тисячі українських силовиків

Україна направила 8,5 тисячі військовослужбовців та поліцейських до кордону з Білоруссю “на напрямках потенційного руху мігрантів”.

Про це інформує 1News.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час візиту до прикордонних територій у Волинській області зазначив, що це “потужне угрупування” складатиметься з трьох тисяч військослужбовців Державної прикордонної служби, 3,5 тисячі – з Нацгвардії та двох тисяч – із Нацполіції.

“Чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть наші сили на кордон”, – повідомив він.

За словами глави МВС, Україна загалом потребує будівництва надійного кордону, аби комплексно вирішити можливу проблему з мігрантами.

“Український рубіж необлаштований, тому в найкоротші терміни Україна має звести “інтелектуальний кордон” з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проєкту знадобиться 17 мільярдів гривень. Ці кошти буде виділено з бюджету”, – зазначив Монастирський.

Тим часом голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко повідомив у четвер, що на сьогодні загрози для України з боку кордону із Білоруссю немає, а ситуація “стабільна та контрольована”.

“Однак, наша служба разом із Нацполіцією та Нацгвардією відпрацьовує всі можливі сценарії для того, аби захистити український кордон від можливої спроби прориву, штучно організованого натовпами мігрантів”, – повідомив Дейнеко.

А у організації Human Rights Watch закликають МВС та інших силовиків утриматися від жорсткої позиції.

“Було би доцільніше проявити гнучкість і надати людям допомогу замість того, аби підтримувати мілітаристську риторику, бо це призведе до ескалації ситуації, а градус напруги треба знизити”, – сказала старша дослідниця HRW по Європі і Центральній Азії Юлія Горбунова.

Вона зазначила, що колективне видворення людей при перетині кордону недопустиме відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

“Якщо кордон переходять нелегально, немає зобов’язань приймати людей. Якщо людина при перетині кордону скаже, що хоче попросити притулку в цій країні, то її не мають права видворяти”, – уточнила експертка.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button