Україна

Україна побила 8-річний рекорд з експорту цибулі

Через відсутність системного експортного просування цього овочу не варто вважати зростання його експорту значним успіхом для України

Україна у 2020/2021 маркетинговому році (МР, липень-червень) наростила експорт цибулі у 1,8 раза порівняно з 2019/2020 МР – до 34,1 тис. тонн на загальну суму $6,5 млн, показники її експорту стали рекордними за останні вісім років.

Як повідомили в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА), рекордним за обсягами експорту цибулі за час незалежності України став 2012/2013 МР, коли країна експортувала 54,3 тис. тонн цибулі, що у 1,6 раза перевищило показники 2020/2021 МР, – інформує 1NEWS.

“Весь попередній сезон ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні – приблизно $0,09/кг, при тому, що ціни в ЄС були значно вище. Україна залишалася країною з найнижчою ціною цибулі у світі весь сезон, а середня експортна ціна торік була найнижчою за останні чотири роки. Це говорить про неефективність експортних зусиль і низькі якісні параметри, адже українські овочівники, як і раніше, орієнтовані на вирощування сировини, а не готової продукції”, – наведено у повідомленні асоціації слова економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака.

Він наголосив, що через відсутність системного експортного просування цього овочу не варто вважати зростання його експорту значним успіхом для України.

“Якби виробництво цибулі в Україні від початку орієнтувалося на стандарти якості ЄС, а трейдери і/або виробники системно займалися експортними просуванням, то експорт цілком міг би бути рекордним, а середня ціна на продукцію була б значно вищою. За моїми оцінками, Україні цілком під силу було експортувати минулого сезону понад 100 тис. тонн цибулі, що допомогло б наростити доходи фермерів щонайменше на 50%”, – пояснив він у повідомленні УПОА.

При цьому позитивним аспектом експерт назвав суттєве розширення географії експорту української цибулі у 2020/2021 МР. За його даними, понад половину всієї цибулі поставлено до країн Євросоюзу, переважно до Румунії – понад 40% всього європейського експорту.

УПОА уточнила, що найбільшими імпортерами цибулі минулого МР у СНД стали Білорусь, Азербайджан і Молдова, на Близькому Сході – Ірак і Туреччина, а в Азії – Бангладеш, який вперше закупив майже 2 тис. тонн виробленого в Україні овочу.

За даними асоціації, позитивним моментом також є перший системний експорт української цибулі до країн Африки, з яких понад 350 тонн цибулі поставлено до Камеруну, 140 тонн – до Сьєрра-Леоне, ще декілька африканських країн імпортували по 50 тонн кожна. Ці показники важливі для України, оскільки Африка є найважливішим ринком збуту для Нідерландів – найбільшого світового експортера цибулі.

“Отже, експорт української цибулі виявився досить непогано диверсифікованим. Було б добре підтримати ці канали збуту і в новому сезоні, однак поки що цінова кон’юнктура не є для цього ідеальною”, – підсумувала асоціація.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Back to top button