Україна

Україна планує розширити експорт зерна

Україна має намір розширити свою частку в постачанні зернових та олійних культур на світовий ринок, тож не буде обмежувати експорт сільгосппродукції. Про це у коментарі виданню Bloomberg сказав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

«Немає підстав стримувати будь-який експорт врожаю… Навпаки країна розраховує на розширення обсягу своєї частки зернових та олійних культур на світовому ринку», – цитує видання міністра.

За його словами, Україна грає вирішальну роль у світовому ланцюгу постачання сільгосппродукції та не збирається наслідувати приклад РФ, яка встановила квоти на експорт зерна, аби захистити внутрішні поставки та приборкати інфляцію.

«Останнє, що нам слід робити, це грати в ігри з протекціонізмом, оскільки ми маємо потенціал стати ринком продуктів харчування для всього світу», – наголосив Лещенко.

При цьому, зауважив він, міністерство буде контролювати ціни на харчові продукти, щоб допомогти підтримувати стабільність ринку.

Міністр також нагадав, що Україна є четвертим у світі експортером кукурудзи, найбільшим постачальником соняшникової олії та ключовим постачальником пшениці. Він додав, що ціни на цю продукцію виросли, оскільки стабільний попит у Китаї сприяє посиленню світових поставок.

Як повідомляв Укрінформ, Туніс готовий купувати більше української пшениці та кукурудзи, очікуючи якомога вигідніших умов співпраці.

Back to top button