Україна

Україна підписала спільну декларацію щодо Венесуели


Україна підписала спільну декларацію щодо Венесуели

Підписанти закликали опублікувати оригінальні протоколи виборів та провести неупереджену і незалежну перевірку цих результатів, щоб забезпечити повагу до волі венесуельського народу, вираженої на виборах.

Україна і ще 20 країн приєдналися до спільної декларації щодо Венесуели. Підписання відбулося на полях інавгурації Президента Домініканської Республіки Луіса Абінадера. Україну на інавгурації представляла міністерка економіки Юлія Свириденко. Про це поінформувала пресслужба Мінекономіки напередодні, 17 серпня.

 Це перший візит української делегації у Домініканську Республіку за останні 22 роки.

Країни-підписанти висловлюють сильний заклик до стриманості у своїх публічних діях всі політичних акторів у Венесуелі.

“Повага до гідності людини є основними принципами, на яких будується мирне співіснування в наших суспільствах. Ми закликаємо до дотримання демократичних принципів, а також прав людини та основних свобод усіх венесуельців, зокрема свободи мирних зібрань та свободи вираження поглядів. Захист демократичних принципів у Венесуелі важливий нам так само, як країнам Латинської Америки не байдужа доля України і цінностей які ми захищаємо від російської агресії”, – зазначила Свириденко.

Підписанти декларації також закликали до звільнення свавільно затриманих венесуельців під час мирних протестів.

“Ми висловлюємо глибоке засудження репресій щодо протестувальників та насильства, яке забрало життя багатьох венесуельців у поствиборчому контексті. Ми терміново закликаємо Венесуелу припинити насильство та звільнити всіх затриманих, включно з представниками опозиції. Крім того, ми просимо негайного повернення Управління Верховного комісара ООН з прав людини до Венесуели і закликаємо Венесуелу забезпечити необхідні умови для повного виконання ним свого мандату”, – наголосили у тексті декларації.

Підписанти закликали опублікувати оригінальні протоколи виборів та провести неупереджену і незалежну перевірку цих результатів, бажано міжнародною організацією, щоб забезпечити повагу до волі венесуельського народу, вираженої на виборах.

Серед країн, які підписали декларацію: ⁠Аргентинська Республіка, Канада, ⁠Республіка Чилі, Чеська Республіка, ⁠Республіка Коста-Рика, Республіка Еквадор, Королівство Іспанія, Сполучені Штати Америки, Республіка Гватемала, ⁠Кооперативна Республіка Гаяна, Італійська Республіка, Королівство Нідерланди, ⁠Республіка Панама, ⁠Республіка Парагвай, ⁠Республіка Перу, ⁠Португальська Республіка, Домініканська Республіка, Республіка Суринам, ⁠Східна Республіка Уругвай, Європейський Союз.

Під час подій з інавгурації Президента Домініканської Республіки, Юлія Свириденко провела зустріч із Віце-президенткою країни Ракель Пенья, де отримала запевнення, що Домініканська республіка має потенціал стати логістичним центром для українського експорту в регіон й зацікавлена у нарощенні обсягу імпорту з України. Україна і Домініканська республіка домовились налагодити співпрацю на рівні Торгово-промислових палат для подальшого проведення бізнес-форумів і посилення двосторонньої торгівлі.

Нагадаємо, 29 липня Мадуро оголосили переможцем виборів з 51% голосів порівняно з 44% в опозиціонера Едмундо Гонсалеса.

Опозиційні партії стверджують, що їх кандидат набрав 70% голосів. Лідери країн Латинської Америки також сумніваються в чесності перемоги Мадуро. Після оголошення результатів президентських виборів в країні розпочалися масові протести. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × five =

Back to top button