Україна

Україна під час війни виготовляє сучасну зброю і намагається збільшити її експорт

Нашій країні вдалось посісти 12 місце у світі за експортом зброї

Зенітний ракетний комплекс «Куб» радянських часів одного разу виявився смертельним для десятків ізраїльських винищувачів Skyhawk і Phantom під час Жовтневої війни 1973 року і збив F-16 під час бомбардувань Сербії авіацією НАТО в 1999 році. Саддам Хусейн, Башар аль-Асад і Муаммар Каддафі купили багато комплексів «Куб» – системи, що складається з радарів, пускових установок і запасних ракет. За словами розробників, модифікована версія системи може знищувати малопомітні бомбардувальники і дрони. Але ця версія не була розроблена в Росії. Вона була розроблена в Україні – країні, яка характеризується хиткими збройними силами, що дозволили Росії анексувати Крим без єдиного пострілу і не можуть захистити Донбас від підтримуваних Кремлем сепаратистів.

Про це йдеться в аналітичній публікації арабського видання Al-Jazeera, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

І, звичайно ж, перший імпічмент колишнього президента США Дональда Трампа був викликаний через те, що він відмовився допомагати Києву зброєю, зокрема Javelin, які були ефективні для знищення танків сепаратистів.

«Ми готові купувати більше Javelin в США», – сказав президент України Володимир Зеленський Дональду Трампу під час телефонного дзвінка 25 липня 2019 року, який спричинив його імпічмент.

Але 43-мільйонна пострадянська країна успадкувала величезну частину радянського військово-промислового комплексу і достатньо фахівців, щоб підтримувати його в робочому стані і створювати нове озброєння.

Більше 100 збройових заводів і фабрик об’єднані в «Укроборонпром» – державний конгломерат, в якому працюють десятки тисяч людей.

Вони виготовляють танки і роботизовані машини, протитанкові і протиповітряні системи, боєприпаси і вибухові речовини і навіть двигуни космічних кораблів. Вони також охоче модернізують радянське або вироблене в Росії озброєння.

Все це дозволило Україні, основними експортними товарами якої є зерно, рослинна олія і сталь, посісти 12 місце в світі з експорту зброї.

Частина зброї вироблялась спільно з Росією, але Київ розірвав зв’язки після того, як Москва анексувала Крим в 2014 році і спровокувала повстання сепаратистів на Донбасі.

Виробники зброї тепер зосереджені на тому, що має важливе значення на передовій.

Поет і реформатор

На перший погляд, Юрій Гусєв мав найменше шансів, щоб очолити «Укроборонпром» 42-річний чоловік, прізвище якого походить від слова «гусак», носив футболки і шкарпетки із зображеннями гусей. Він сам пройшов обстеження у дієтолога під час телешоу – і повернувся, щоб похвалитися схудненням.

Колишній очільник неспокійної Херсонської області, що межує з Кримом, Гусєв, випускник економічного факультету, який навчався у Великобританії, а також видав збірки власних віршів.

Його вибрав президент України, колишній комік Володимир Зеленський, щоб покласти край корупції, яка роками переслідувала «Укроборонпром».

Таємні оборонні контракти і закупівлі були викриті інформаторами, яких звинуватили у шпигунстві на користь Росії і погрожували тюремним ув’язненням за розголошення «державної таємниці».

Нова сучасна зброя не доходила до фронту протягом багатьох років, не дивлячись на обіцянки і контракти. Корупція сприяла військовим поразкам в 2014 році і викликала критику з боку Білого дому.

«Для України марно боротися за своє тіло на Донбасі, якщо вона втратить душу через корупцію», – заявив у 2016 році держсекретар США Рекс Тіллерсон.

Найбільший скандал вибухнув у 2019 році, коли українці дізналися, що вищі посадові особи оборонного відомства і «Укроборонпрому», зокрема і соратник тодішнього президента Петра Порошенка, нажилися на схемі контрабанди використаної російської військової техніки і перепродажу її українським військовим за непомірними цінами.

Опоненти звинуватили Порошенка в «зраді», націоналісти і ветерани війни освистали його під час передвиборної кампанії. Олігарх-мільярдер програв вибори Зеленському, який поставив Гусєва біля керма «Укроборонпрому».

«Укроборонпром» згодом буде перетворений в сучасні холдинги з ефективною системою корпоративного управління, з можливістю реалізації спільних проектів з іноземними партнерами, з доступом до міжнародного трансферу технологій, з виходом на світові фінансові ринки», – зазначив Гусєв.

Очікується, що українські законодавці проголосують за перетворення «Укроборонпрому» в акціонерне підприємство з прозорими дочірніми підприємствами, які могли б працювати при меншому державному контролі.

В кінцевому підсумку, підприємство буде розділене на два холдинги: один буде зосереджений на зброї, а інший – на авіації.

Гусєв працює несамовито, часто ігноруючи вихідні, починаючи свій робочий день о 8 ранку і закінчуючи опівночі.

«Найскладніше – знайти час для дітей», – розповідає він у білосніжному конференц-залі, на тлі зображення «Оплоту», одного з найшвидших бойових танків у світі.

«Створення нового монстра»

Однак деякі розробники озброєнь виступають проти реформи «Укроборонпрому».

«Це стрибок у прірву, вони створюють нового монстра», – зазначило джерело на умовах анонімності, додавши, що відсутність державного контролю призведе до подальшого розвитку корупції і банкрутства дочірніх компаній.

Деякі експерти вважають, що трансформація «Укроборонпрому» тільки погіршить ситуацію.

«Замість того, щоб перетворити оборонну промисловість в «окрему державу», вони хочуть її реструктурувати і частково приватизувати, що призведе до її остаточної деградації, змусить Україну купувати військову техніку і втратити свій експортний потенціал», – вважає аналітик Олексій Кущ.

Але поки що «Укроборонпром» виготовляє багато озброєння.

Зокрема, «Скіф» – протитанковий керований ракетний комплекс на тринозі. Оператор може керувати ним віддалено, з безпечного екрану, схожого на екран ноутбука.

«Я не знаю іншої протитанкової системи, оператор якої стріляє з неї, перебуваючи далеко від ракети, пускової установки, дивлячись телевізор [екран] і граючи у військову відеогру», – розповідає Олег Корестельов, генеральний директор конструкторського бюро «Луч».

«Скіф» вже довів свою ефективність проти танків сепаратистів.

«Як-тільки вони дізнаються, що наші хлопці використовують «Скіфи», вони відводять свої танки назад» – хвалиться один із співробітників КБ «Луч».

Для українських зброярів, як це не цинічно пролунає, війна є позитивним моментом.

«Війна дала поштовх до розвитку оборонно-промислового комплексу України», – резюмує Коростельов.

Back to top button