Україна

Україна першою в світі прирівняла електронні паспорти до паперових: Верховна Рада ухвалила закон

Україна стала першою державою світу, в якій цифрові паспорти стали повними юридичними аналогами звичайних документів. За законопроект про цифрові паспорти проголосувало 302 депутати Верховної Ради. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що це — інноваційний крок не лише для нашої країни, а й усього світу.

«Ви отримаєте ті ж права й можливості, що й з фізичними аналогами документів. Біометричний паспорт та ID-картка в «Дії» з 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового», – зауважив міністр.

Федоров додав, що документи буде можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства в Україні. Достатньо мати смартфон із цифровими документами, адже «Дію» будуть приймати всюди.

«Ми створили унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися», – зазначив міністр.

Федоров нагадав, що Мінцифра запустила цифрові паспорти в мобільному застосунку «Дія» у квітні минулого року. За його словами, цифрові паспорти набагато безпечніші і комфортніші, ніж паперові.

«Українці вже можуть користуватися цифровими паспортами в більшості життєвих ситуацій:

  • Цифрові паспорти приймають ЦНАПи для надання державних послуг, державні установи та суди.
  • Їх можна використовувати для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках — для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.
  • З цифровими паспортами також можна подорожувати Україною літаком і потягом, заселятися в готель тощо.

Федоров уточнив, що сьогодні Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект №4355 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» що прирівнює цифрові паспорти до паперових.

Back to top button