Україна

Україна перейшла на зимовий час

У ніч на 31 Жовтня, неділю, о 4 годині ранку українці перейшли на зимовий час, перевівши стрілки годинника на одну годину назад. Традиційно час переводять стрілки восени і навесні – в останню неділю жовтня і в останню неділю березня. Таким чином наступну добу у вихідний день автоматично збільшуються на годину, пише 1news, посилаючись на 112ua.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 “Про порядок обчислення часу на території України”.

Традицію переводити годинник в Європі ввели після Першої світової війни. Метою була економія електроенергії, повідомляє ВВС. А ось в СРСР ця тенденція настала у 1981 році.

У сучасному світі проблема пікових навантажень на електромережі виникає через велику кількість побутових приладів, проте проблема вирішується іншими дієвими способами. Наприклад, в Польщі пробують починати робочий день в різний час, тобто заводи “прокидаються” в 7-й, школярі – в 9-й, магазини – не раніше 10-й.

Руслан Стефанчук, ставши новим головою Верховної Ради, заговорив про свою ідею скасувати переведення годинників і залишитися жити по зимовому. Минулого року він подавав такий законопроект і він був прийнятий навіть у першому читанні.

“Встановлення та закріплення на всій території України без винятку єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити і позицію безпеки України і сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій”, – вважає Руслан Стефанчук.

Back to top button