Україна

Україна перейшла на літній час

Сьогодні, у ніч з 27 на 28 березня, о 03:00 Україна перейшла на літній час. Стрілки годинника були переведені на годину вперед. Це означає, що українцям тепер доведеться вставати на годину раніше, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

Як відомо, законопроект “Про обчислення часу в Україні ” (№4201), що передбачає скасування переходу на літній і зимовий час в країні, парламент підтримав у першому читанні 3 березня.

Тиждень тому Верховна Рада здійснила спробу скасувати перехід на літній час. Однак голосування зазнало невдачі. 19 березня 2021 року документ відправили на доопрацювання.

Законопроектом намагалися встановити єдиний київський час на всій території України. На думку авторів документа, переведення стрілок на сьогодні є економічно не обгрунтованим, завдає шкоди організму людини. Крім того, депутати вважають, що проект закону спрямований на протидію агресії з боку Російської Федерації, адже на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлено час держави-агресора. На думку окремих нардепів, залишитися на зимовому часі означало б закріпити різницю з московським часом на годину.

Разом із тим, у “Слузі народу” заявили, що якщо Рада не встигне проголосувати за відповідний закон, країна ще двічі переведе годинник, але 25 жовтня – востаннє.

Переведення годинників на літній час було запроваджене, коли Україна перебувала у складі СРСР, – у 1981 році. Відтоді вже в незалежній Україні від переходу на сезонний час кілька разів намагалися відмовитися, але безуспішно.

Back to top button