Україна

Україна отримає €20 млрд ЄС в обхід Орбана – FT


Україна отримає €20 млрд ЄС в обхід Орбана - FT

Схема схожа на структуру, яка використовувалася в 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам ЄС під час пандемії COVID-19.

Європейський союз готує альтернативний план для надання Україні фінансової підтримки в розмірі 20 мільярдів євро, обійшовши вето прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Про це у вівторок, 26 грудня, повідомляє Financial Times.

Видання вказує, що запропонований механізм може бути використаний у випадку невдачі подолання вето Орбана на запланованому саміті 1 лютого.

“Ця схема передбачатиме гарантії від держав-учасниць ЄС до європейського бюджету, що дозволить Європейській комісії залучати до 20 мільярдів євро на ринках капіталу для підтримки України. Конкретні терміни та остаточна сума будуть визначені згідно з потребами України”, – вказує FT. 

Financial Times наголошує що для цього не потрібні гарантії від усіх 27 держав-членів ЄС. Достатньо щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами.

“Це дозволило б ЄС обійти вето Угорщини”, – вказує FT. 

У той же час, деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, може знадобитися затвердження парламенту для надання національних гарантій. Очікується, що цей процес буде завершено вчасно, аби надати допомогу Україні до березня.

Як відомо, прем’єр Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу для України, а також подальший рух нашої країни до блоку, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва. 

Пізніше Орбан заявив, що Угорщина погодиться не накладати вето на пропозицію Євросоюзу щодо виділення фінансування для України в розмірі €50 мільярдів, але Брюссель має розморозити призначені для Угорщини €30 мільярдів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button