Україна

Україна офіційно відреагувала на переговори Байдена і Путіна

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив агентству Reuters, що переговори між президентом США Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним дали змогу «стримувати та деескалацію», повідомляє 1News.

Це перша реакція високопоставленого українського чиновника на відеодзвінок у вівторок між Байденом і Путіним.

Кулеба привітав спроби США посадити Росію за стіл переговорів. Але він додав, що пріоритетом є розробка пакету стримування, щоб запобігти подальшій військовій ескалації Москви.

Україна та її союзники по НАТО забили тривогу щодо переміщення російських військ поблизу

«Сам контакт служить стримуванням і деескалацією, – сказав Кулеба в письмовій заяві про дзвінок у вівторок. – Ми цінуємо важливе дипломатичне залучення США до зусиль повернути Росію за стіл переговорів».

Байден попередив Путіна у вівторок, що Захід запровадить «сильні економічні та інші заходи» щодо Росії, якщо Росія почне новий наступ проти України, тоді як Путін вимагав гарантій, що НАТО не буде розширюватися далі на схід.

Кулеба сказав, що впевнений, що «Путін почув дуже чіткі та сильні сигнали щодо ескалації Росії вздовж кордону України та в регіоні».

Президент України Володимир Зеленський матиме розмову з Байденом у четвер.

Кулеба сказав, що переговори у четвер дозволять лідерам двох країн обговорити подальші кроки для стримування Росії та шляхи пожвавлення чотиристоронніх мирних переговорів між Україною, Росією, Францією та Німеччиною щодо конфлікту на сході України.

«Наразі, оскільки ми бачимо явну відсутність конструктивності з російської сторони, головним пріоритетом є ефективне виконання комплексного пакету стримування, щоб демотивувати Росію від подальшої військової ескалації», – сказав Кулеба.

«Ми тісно співпрацюємо з нашими союзниками по обидва боки Атлантики, щоб досягти цього», – додав він.

Back to top button