Україна

Україна на 5 років продовжила вивізне мито на відходи та брухт чорних металів

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який продовжує на 5 років – до 15 вересня 2026 року – термін дії ставки вивізного мита 58 євро за тонну на відходи та брухт чорних металів. Про це повідомляє Офіс президента, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

«Таким чином створюються умови для недопущення дефіциту брухту чорних металів в Україні, що сприятиме безперебійній роботі вітчизняної металургійної промисловості, збереженню робочих місць та збільшенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів», – йдеться у повідомленні.

Крім того, цей документ сприятиме зниженню викидів парникових газів у атмосферу, що відповідає намірам України приєднатися до Європейського зеленого курсу, адже кожна тонна повторно використаного металобрухту економить 1,5 т CO2, 1,4 т залізної руди та 740 кг вугілля. Переробка брухту на сталь потребує лише 1/3 затрат енергії порівняно з виробництвом сталі з первинної сировини, додали в Офісі президента.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

Зазначимо, перед голосуванням у Верховній Раді Європейська бізнес-асоціація закликала Раду продовжити пільгове мито на експорт металобрухту.

У вересні 2016 року, на тлі гострого дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку, на той час президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає збільшення терміном на 1 календарний рік мита на експорт брухту з 10 євро до 30 євро за тонну, при цьому в 2017 році дію мита було продовжено ще на рік – до 15 вересня 2018 року.

Влітку 2018 року Порошенко схвалив продовження мита на експорт брухту на 1 рік, до 15 вересня 2019 року, та збільшення розміру мита з 30 євро до 42 євро за тонну.

При цьому у квітні 2019 року Порошенко схвалив підвищення мита на експорт брухту з 42 євро до 58 євро за тонну і продовження дії мита до 15 вересня 2021 року.

Back to top button