Україна

Україна імпортувала рекордні обсяги газу

Зазначається, що 93% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини та Польщі

Обсяг транспортування газу з Європейського Союзу в Україну склав майже 498 млн куб. м у липні, а експорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи в липні становив 54,38 млн куб. м.

Про це повідомляє 1NEWS.

Зазначається, що 93% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини та Польщі.

«Після анбандлінгу Оператора ГТС України, за умовами діючого контракту з «Газпромом», необхідні обсяги імпортованого/експортованого палива можна заміщувати віртуально, тобто робити взаємозалік між операторами ГТС двох країн. Це дозволяє компанії суттєво зекономити на транспортуванні», – нагадали у пресслужбі ОГТСУ.

У компанії додали, що питання щодо створення віртуальної точки зі Словаччиною досі відкрите. Для його вирішення вже створено робочу групу з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, з ACER.

«Сенс віртуальних точок навіть не в економії, а в розширенні можливостей для імпорту газу. Якщо раніше нам потрібно було фізично вивести газ для транзиту, а потім в обмежених обсягах качати назад, то зараз все значно простіше. Фактично ми можемо імпортувати газ в обсягах транзиту за допомогою віртуального реверсу. Це зняло багато питань, багато технічних і фізичних обмежень. Частково успіх закачування у сховища минулого року відбувся завдяки віртуальним точкам. Більшу частину газу Україна імпортувала через віртуальний реверс, тому вкрай важливе збереження транзиту газу через Україну і після 2024 року», – наголосив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Джерело: Оператор ГТС України

Back to top button