Україна

Україна і Румунія почали переговори з гарантій безпеки


Україна і Румунія почали переговори з гарантій безпеки

Румунія стала дев’ятою країною, яка започаткувала з Україною двосторонні безпекові переговори.


Україна почала переговори з Румунією щодо угоди про гарантії безпеки для нашої країни. Про це повідомила пресслужба глави держави в неділю, 14 січня.
 
На полях четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі українська сторона за участю керівника Офісу президента Андрія Єрмака розпочала двосторонні переговори з державним секретарем МЗС Румунії Юліаном Фото щодо укладення двосторонньої угоди про безпеку.
 
Переговори розпочато за дорученням президента Володимира Зеленського в межах спільної декларації G7 щодо підтримки України.
 
“Це стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня 2024 року та кроком на виконання спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року”, – йдеться в повідомленні.

Румунія стала 9-ю країною, яка започаткувала з Україною двосторонні безпекові переговори та підтвердила непохитну підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, а також її європейського та євроатлантичного шляху.

 
Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та погодили модальності подальших переговорів.

Нагадаємо, у липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 схвалили декларацію, яка передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. До цієї декларації G7 може приєднатися будь-яка країна, яка на двосторонньому рівні офіційно погодиться надати ті чи інші гарантії Україні.

12 січня Україна і Велика Британія підписали угоду у сфері безпеки. За словами Зеленського, Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button