Україна

Україна хоче покласти край пануванню олігархів, але це не так просто

Влада олігархів в Україні поширюється в таких сферах, як енергетика, гірничодобувна промисловість і засоби масової інформації, що дає кліці мільярдерів можливість ухвалювати політичні рішення

Зараз в Україні дуже часто говорять про деолігархізацію – це давня мета, а іноді слабка надія на звільнення політичної системи від домінування надбагатих людей. Чи зможе Володимир Зеленський виступити й задати тональність відносин з адміністрацією Байдена. Як відомо, Україна намагається відновити свої позиції у Вашингтоні після того, як стала жертвою невдалих спроб Республіканської партії США облити брудом кандидата в президенти Джо Байдена та його сина Хантера.

Про це йдеться в аналітичній публікації американського видання The Washington Post, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Байден чітко дав зрозуміти, що він хоче, аби українці провели корінні політичні і економічні реформи, адже це було його прагненням ще на посаді віце-президента США в адміністрації Барака Обами.

«Загроза зсередини [України] – це корупція. . . відсутність інститутів, які можуть ефективно керувати країною. Якщо ця загроза зберігатиметься, їм буде дуже важко побудувати життєздатну демократію», – зазначив Ентоні Блінкен, держсекретар США.

Але Зеленський, з моменту свого обрання 2 роки тому домігся лише обмежених успіхів в боротьбі з владою олігархів.

Вашингтон забезпечив Зеленського новими боєприпасами. Санкції США були запроваджені на початку березня 2021 року проти сировинного і медіа-магната Ігоря Коломойського, однієї з найбільших акул у ставку українських олігархів, за «значну корупцію», коли він 7 років тому займав посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Влада олігархів в Україні поширюється в таких сферах, як енергетика, гірничодобувна промисловість і засоби масової інформації, що дає кліці мільярдерів можливість ухвалювати політичні рішення. Україна отримує сигнали про те, що збільшення західної допомоги і міжнародних позик залежить від скорочення їх впливу.

Угода щодо кредиту на 5 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду заморожена, оскільки українці намагаються переконати чиновників МВФ в тому, що серйозно ставляться до боротьби з корупцією. Успіх антиолігархічної кампанії також може визначити перспективи Зеленського бути переобраним у 2024 році.

Нещодавно Зеленський задав олігархам запитання у відеозверненні: «Чи готові ви працювати легально і прозоро, або ви хочете і далі створювати монополії, контролювати ЗМІ, впливати на депутатів та інших держслужбовців?»

Зеленський зробив свої заяви після того, як чиновники Держдепартаменту США наклали санкції на Коломойського, завзятого прихильника чинного президента України.

Санкції не дозволяють Коломойському і членам його сім’ї виїжджати в США, де український магнат перебуває під слідством за звинуваченням у відмиванні грошей через американські холдинги.

Спілкування з Коломойським також може стати найважливішим випробуванням для самого Зеленського, який в якості коміка з’являвся на його телеканалі.

У грудні 2016 року чиновники за попереднього президента України Петра Порошенка націоналізували ПриватБанк Коломойського після того, як його звинуватили в розкраданні мільярдів доларів. Коломойський веде боротьбу в українських судах за відновлення права власності на банк або за компенсацію збитків.

«Санкції США проти Коломойського стали «сигналом для уряду України про те, що пора діяти проти олігархів. Також важливо те, чому були запроваджені санкції: за корупцію і ослаблення демократичних інститутів. Це значною мірою визначає вплив, який олігархи мали в Україні протягом стількох років», – вважає Олександр Данилюк, колишній міністр фінансів України, який допомагав націоналізувати ПриватБанк.

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова, яка стане однією з ключових фігур в хрестовому поході проти олігархів, дала зрозуміти, що їм завдаватимуть нових ударів.

«Поки вони існують, ми не можемо процвітати», – резюмувала генпрокурор України.

Back to top button