Україна

Україна хоче отримати шведські Gripen – Зеленський


Україна хоче отримати шведські Gripen - Зеленський

Grippen – це гордість Швеції і такою гордістю можна було б поділитися, сказав Володимир Зеленський.

Українські пілоти вже розпочали випробування на шведських винищувачах Gripen. Україна домовлятиметься про отримання цих літаків. Так заяву зробив президент Володимир Зеленський, під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у суботу, 19 серпня.

“Говорили про літаки Gripen. Це гордість Швеції… Тестові випробування Gripen за участі наших пілотів вже почалися. Сьогодні детально поговорили про майбутні кроки для можливості відкрити тему отримання шведських Gripen”, – заявив президент.

За словами Зеленського, під час сьогоднішнього візиту до Швеції він також зустрінеться зі спікером парламенту й представниками всіх політичних сил. Під час зустрічі лідер країни порушить питання передачі Україні винищувачів Gripen.

Також Володимир Зеленський анонсував переговори з партнерами з кількох країн щодо посилення України у небі.

“Завтра-післязавтра у мене будуть переговори ще з кількома державами. Я впевнений, що ми разом з партнерами зробимо все і досягнемо відповідного результату і небі, щоб у росіян не було переваги. Коли вони контролюють небо, ми не можемо на землі рухатися швидко. А нам це потрібно”, – заявив він.

“У нас немає сучасних літаків. І реально шведський Grippen – це гордість вашої держави. І я вважаю, що такою гордістю прем’єр-міністр міг би поділитися з Україною”, – додав з посмішкою Зеленський.

У червні стало відомо, що Швеція тренуватиме українців на винищувачах Gripen. Тоді мова йшла про ознайомчу підготовку українських пілотів і авіаційно-технічного персоналу.


Saab JAS 39 Gripen (Грифон) – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Скорочення JAS розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик) і Spaning (розвідник). Цей літак мають на озброєнні Швеція, Угорщина, Чехія, Велика Британія, Бразилія, Таїланд і ПАР. Загаломбуло випущено 264 таких літаків.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button