Україна

Україна готова бути стратегічним партнером країн Африки – Зеленський


Україна готова бути стратегічним партнером країн Африки - Зеленський

Президент пропонує провести саміт Україна- Африканський Союз і готовий приїхати в будь-яку країну Африки.


Президент Володимир Зеленський під час спілкування з африканськими журналістами запропонував провести саміт Україна – Африканський Союз і заявив, що готовий для цього приїхати в будь-яку країну Африки. Про це повідомила пресслужба Офісу президента в середу, 15 листопада.
 
Глава держави зазначив, що Україна зацікавлена у стратегічному партнерстві з державами Африканського континенту, водночас таке партнерство має базуватися на взаємоповазі до територіальної цілісності, суверенітету, мови та традицій.

“Це має бути і в культурній площині, і в економічній площині, і в повазі між людьми. Не порушуючи ваших і наших прав, не зачіпаючи вашу і нашу свободу. Ми поважаємо будь-яку державу, яка поважає нас”, – сказав Зеленський.

За його словами, після перемоги у розв’язаній Росією війні Україна готова інвестувати в країни Африки. Президент нагадав, що наша держава відкриває 10 посольств на Африканському континенті, що є важливою політичною та фінансовою інвестицією в умовах війни.

Зеленський зауважив, що Африка має тривалу історію співпраці з Україною, яка була у складі Радянського Союзу. Тож наша держава також зробила великий внесок у розвиток Африканського континенту, зокрема в інфраструктурні проєкти, програми освіти з країнами Африки. Але після розпаду СРСР Росія монополізувала його спадщину.

Президент заявив, що готовий приїхати з візитом на Африканський континент і налагодити контакт із максимальною кількістю лідерів африканських країн та суспільствами, які вони представляють. “Я хотів би мати можливість зробити таку зустріч Африканський союз – Україна або Україна – країни Африканського континенту”, – додав глава держави.

 

“Головна мета – щоб ми всі зробили максимум для досягнення стабільності у світі та миру на території нашої держави. І щоб завершенням цієї війни поставити на місце будь-якого агресора з будь-якими колоніальними амбіціями”, – резюмував Зеленський.

На зустрічі були представлені медіа з Анголи, Ботсвани, Тунісу, Республіки Гвінея, Кенії, Марокко, Нігерії, Сенегалу, Південно-Африканської Республіки, Замбії.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Африка має намір не лише купувати українську зброю, а й зацікавлена у тому, щоб розмістити на своїй території виробництва української зброї.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button