Україна

Угорщина проти допомоги Україні. Чому цього разу?Сюжет


Угорщина проти допомоги Україні. Чому цього разу?

Угорщина блокує виділення чергового траншу у розмірі 500 мільйонів євро із Європейського фонду світу, який фінансує передачу військового обладнання Україні.

 
Угорщина продовжує залишатися головним критиком та противником України в ЄС. Будапешт і так постійно вставляє палки в колеса європейської допомоги Україні та євроатлантичної інтеграції нашої країни, а цього разу вирішив заблокувати фінансову допомогу Євросоюзу Україні у розмірі 500 млн євро та обіцяє не підтримувати подальші санкції проти Росії.
 
Угорський ультиматум
 
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав три причини, які лягли в основу такого рішення:
 
– припинення роботи закарпатських угорських шкіл;
 
– OTP Bank було внесено українцями до списку міжнародних спонсорів війни; – інформація про те, що президент України нібито розглядав можливість підриву нафтопроводу Дружба.
 
Очевидно, що перша та третя причини звичайний фейк, а ось друга справді зачепила Будапешт.
 
“Поки що українці не виключать OTP зі списку міжнародних спонсорів війни, Угорщина, очевидно, не може брати участь у рішенні щодо Європейського фонду миру та санкцій”, – заявив Сійярто.
 
Також міністр довго критикував санкції та охарактеризував політиків ЄС як хворих на “військовий психоз”, через що у багатьох випадках у прийнятті рішень “відсутня здоровий глузд”.
 
Банк – спонсор тероризму
 
Минулого тижня Нацагентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у РФ та фактичного визнання так званих “ДНР”/”ЛНР”.
 
“ОТП Банк складає основу міжнародної фінансової групи ОТП (OTP Group), яка є одним із лідерів ринку фінансових послуг Центральної та Східної Європи згідно з даними Будапештської фондової біржі. OTP Bank має дочірні банки в Росії, Україні, Хорватії, Словенії, Словаччині, Чорногорії та Румунія.
 
OTP входить до числа 50 найбільших банків Росії, а з ряду напрямів входить до лідерів ринку. Він обслуговує понад 2,2 млн клієнтів і представлений більш ніж у 1 850 населених пунктах держави-терориста, що наголошує на його важливості для економіки Росії, яка бореться з санкціями Заходу і намагається їх обійти”, – йдеться в повідомленні.
 
У НАЗК додали, що банк займає 2 місце на ринку POS-кредитування (надання кредитів у пунктах продажу товарів) РФ з часткою цього ринку 15,3%. OTP також займає восьме місце у Росії ринку кредитних карт.
 
При цьому російський ОТП Банк залишається одним із провідних банків на російському ринку фінансових послуг навіть після вторгнення РФ до України, наголосили у НАЗК.
 
Так, згідно з звітністю OTP Group за 2021 рік, чистий прибуток російського банку склав 37,6 млрд форинтів, або 7,6% від сукупного прибутку групи.
 
“За наявною інформацією про фінансові результати російський ОТП Банк отримав у 2020 році 113 млн рублів прибутку і сплатив до бюджету країни-агресора колосальну суму – близько 190 млн рублів лише податку на прибуток”.
 
Як стало відомо із ЗМІ, банк також надає пільгові умови кредитування російським військовим. Так, наголошується, що росіяни, які покликані на військову службу з мобілізації або за контрактом, а також їхні сім’ї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками. При цьому банки посилаються на закон Росії від 7 жовтня 2022 року №377-ФЗ, фактично визнаючи так звані Донецьку та Луганську “народні республіки””, – зазначили в НАЗК.
 
OTP Bank є вже 24 компанією, яку НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни. Внесення до цього переліку є дієвим репутаційним інструментом, оскільки такі компанії вносяться до бази даних World-Check, яка здійснює облік осіб та організацій з підвищеним ризиком та використовується у всьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.
 
Очевидний шантаж
 
Сійярто вже не вперше коментує ситуацію з OTP. Спочатку він говорив, що через внесення Україною угорського банку OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитися з ЄС про нові санкції проти Росії.
 
Він сказав, що діяльність угорського банку відповідає міжнародним стандартам та законодавству, і його включення до списку спонсорів війни в Україні також може вплинути на санкції ЄС проти Росії.
 
“Я чітко дав зрозуміти на зустрічі міністрів закордонних справ, що нам буде дуже важко навіть розпочати переговори щодо одинадцятого пакету санкцій (проти РФ – ред.), поки OTP перебуває в цьому українському списку. Ми вимагаємо, щоб українці прибрали OTP зі списку”, – наголосив Сійярто.
 
У самому банку говорять, що OTP Group “кардинально зменшила” свою присутність на ринку РФ за 2022 рік: частка ринку знизилася до 0,17%; кредитування юридичних було зупинено; корпоративний кредитний портфель зменшено на 75%.
 
“OTP Group неодноразово заявляла про пошук можливостей виходу з ринку, в т.ч. із залученням консультантів Rothschild Martin Maurel, і процедура продажу поки що заблокована юридично. Інформація про визнання незаконних утворень “Л/ДНР”, як і про надання пільгових кредитів військовослужбовцю ру – не відповідає дійсності!”, – йдеться у позиції банку.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button