Україна

Угода з Британією безпрецедентна – Зеленський


Угода з Британією безпрецедентна - Зеленський

Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час, зазначив президент.

Україна та Велика Британія уклали безпрецедентну безпекову угоду. Про це сказав президент Володимир Зеленський за результатами зустрічі з британським прем’єр-міністром Ріші Сунаком у Києві, повідомила пресслужба українського лідера у п’ятницю, 12 січня.

“Сьогодні день, коли історія Європи змінилась. Україна та Сполучене Королівство уклали нову й безпрецедентну безпекову угоду. Це не просто декларація. Це реальність, яка настане завдяки нашій співпраці та, зокрема, безпековим гарантіям від визначної глобальної сили – Великої Британії”, – сказав Зеленський.

За його словами, Київ і Лондон досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час.

“Звичайно, тепер це – основа для подібної роботи з іншими нашими партнерами – базовий документ у розвиток відповідного рішення “Групи семи””, – зазначив президент.

Він підтвердив, що строк дії угоди з Великою Британією – 10 років, але його може бути подовжено за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку, укладеними глобальними лідерами.

“Ми домовилися з Британією про безпеку в усіх сферах – на землі, у повітрі, на морі, у кіберпросторі, у широкій політичній взаємодії. Детально в угоді – щодо зброї. Абсолютно чітко – щодо нашого державного кордону. Принципово – щодо санкцій. Справедливо – щодо компенсації Росією збитків, які завдані її агресією. Надійно – щодо відбудови після бойових дій. Звичайно, за потреби Україна та Британія зможуть укладати й додаткові секторальні домовленості”, – розповів Зеленський.

Нагадаємо, у липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 схвалили декларацію, яка передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. До цієї декларації G7 може приєднатися будь-яка країна, яка на двосторонньому рівні офіційно погодиться надати ті чи інші гарантії Україні. Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду з Україною.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button