Україна

Угода про зону вільної торгівлі з Туреччиною може залишити без роботи українські олійноекстракційні заводи, – асоціація “Укроліяпром” – новини


Фото з відкритих джерел

Угода про зону вільної торгівлі України з Туреччиною передбачає встановлення квоти в обсязі 50 тис. т на безмитне вивезення сировини, яка використовується для виробництва соняшникової олії. Це загострить конкуренцію на українському ринку за насіння соняшнику, на вивезення якого вже багато років запроваджено загороджувальні мита, повідомили в асоціації “Укроліяпром” Олені Голубєвій.

“Туреччина має величезні переробні потужності власних олійноестракційних заводів, а насіння вирощує набагато менше, ніж необхідно країні. Раніше насіння брали у Росії, але і вона відгородилася митом. Туреччина дуже зацікавлена в купівлі сировини для виробництва соняшникової олії в України. Як грім серед ясного неба, ми сьогодні дізнаємося неофіційно, що нібито домовилися про квоту в розмірі 50 тис. т насіння соняшника, яке турецькі підприємці можуть купити без сплати вивізного мита”, – повідомили в асоціації.

В “Укроліяпром” підкреслили, що 50 тис. т насіння соняшника – це, по суті, два місяці роботи заводу-“тисячника” (тобто такого, який за день перевищував норму в 10 і більше разів).

“Розуміючи це, Україна повинна боротися за кожне насіння, за кожен кілограм! Відкриття безмитного доступу турецьких переробників до українського насіння соняшника – це за фактом міна, яка закладається під фундамент нашої промисловості, яка тільки торік постачила на 8,6 млрд дол. продукції на зовнішні ринки”, – підкреслили в профільній асоціації.

В “Укроліяпром” зазначили, що під час підготовки фінальної версії проекту угоди про ЗВТ з Туреччиною влада з галуззю не консультувалася. Про непрозорість процесу під час підготовки документа, який може містити невигідні Україні економічні поступки, повідомили і в інших галузевих об’єднаннях.

Більше подробиць у матеріалі “На догоду політичній доцільності. Чим загрожує підписання угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною” на сайті 112ua.tv.


[ad_2]
Source link

Back to top button