Україна

Удар по порту. Україна полює на нафту РФСюжет


Удар по порту. Україна полює на нафту РФ

Україна атакувала залізничну пором із паливними цистернами у порту Кавказ у Краснодарському краї.

 
Україна продовжує атакувати російську нафтову інфраструктуру. Слідом за нафтобазою в Ростовській області, яку не можуть загасити вже п’ять днів, сили оборони України атакували порт Кавказ у Краснодарському краї. Порт Кавказ – другий за вантажообігом порт у Чорноморсько-Азовському басейні після порту Новоросійська. Він знаходиться в Керченській протоці, яка відокремлює анексований Росією Крим від її материкової частини. У порту вдалося вразити залізничну пором із паливними цистернами, він потонув.
 
Останній пором
 
Пором Конро Трейдер вразила українська ракета, імовірно – Нептун, повідомляють співрозмовники Української правди у командуванні Сил оборони. Конро Трейдер був єдиним великим поромом, що функціонував між анексованою Керчю та Росією. Офіційної інформації від Генерального штабу ЗСУ щодо удару по порту поки немає.
 
Під час удару на поромі було 30 цистерн з паливом. Глава офісу президента України Андрій Єрмак опублікував у своєму телеграм-каналі емодзі з поромом та червоним хрестом, при цьому чиновник не дав жодних текстових коментарів і прямо не написав, що його посада пов’язана з інформацією про удар по порому.
 
 
Вже били
 
У липні українські сили вже наносили по порту Кавказ кілька ударів, внаслідок яких було пошкоджено залізничну пору Слов’янин. Британська військова розвідка писала, що Слов’янин залишався єдиною залізничною поромом на цьому маршруті і був повернутий до роботи після того, як попередні двоє постраждали внаслідок українських ударів, завданих 29 травня.
 
Слов’янин перевозив скраплений нафтовий газ, рахувала розвідка. У її зведенні було сказано, що після українських ударів по порту Кавказ Росія змушена перевозити паливо Кримським мостом.
 
Систематична робота
 
18 серпня українські дрони атакували нафтобазу у Пролетарську Ростовської області. Площа займання складала 10 тисяч квадратних метрів. На нафтобазі спалахнули 22 цистерни з паливом, 22 серпня пожежники ліквідували спалах лише шести резервуарів з паливом.
 
Атаки на російські НПЗ та нафтобази тривають уже понад півроку. За даними Reuters, у першому кварталі 2024 свої потужності зупинили не менше семи російських заводів. Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстану.
 
Російський аналітик нафтогазового сектора Михайло Крутіхін у квітні оцінив розмір збитків у 20% від усіх потужностей заводів у європейській частині Росії. У результаті з літа російське міністерство енергетики вирішило перестати публікувати статистичні дані про виробництво бензину. Рішення прийнято “з метою забезпечення інформаційної безпеки ринку нафтопродуктів”.
 
Українські удари можна розцінювати як компенсацію неефективності нафтових санкцій проти Росії, вважає Бенджамін Шмітт.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four − 1 =

Back to top button