Україна

У звіті Amnesty опитані перебували під тиском – Мінкульт


У звіті Amnesty опитані перебували під тиском - Мінкульт

Інформацію міжнародної організації надавали люди з фільтраційних таборів та в’язниць, зазначають у Центрі страткомунікацій та інформбезпеки. “Правильні” свідчення для деяких з них були єдиним способом врятуватися.

 
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International використала для підготовки звіту про війну в Україні, який спровокував громадську критику, свідчення людей із фільтраційних таборів та в’язниць на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Таким чином, респонденти повідомляли інформацію під психологічним тиском: іноді “правильне” інтерв’ю забезпечувало можливість таким громадянам виїхати з СОТ. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформації на своїй сторінці у Facebook у середу, 8 серпня.
 
У повідомленні йдеться, що до процесу збору свідчень залучили незалежних журналістів і волонтерів на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей. Більшість матеріалів для звіту отримано під час опитування осіб, евакуйованих на тимчасово непідконтрольні території України у Криму та на Донбасі. Інформація збиралася на території фільтраційних таборів і в’язниць, опитування проводилося серед “бажаючих” надати таку інформацію.
 
“Тому така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватися при складанні звіту. Оскільки такі інтерв’ю були взяті під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів), який здійснювався на постійній основі”, – йдеться в повідомленні Центру.
 
Також там підкреслили, що іноді подібне “правильне” інтерв’ю було єдиним шансом пройти фільтрацію і виїхати за межі СОТ.
 
Крім того, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали проходили перевірку адміністрацією установ та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ.
 
Нагадаємо, Amnesty International опублікувала звіт, в якому сказано, що ЗСУ нібито порушують закони війни тим, що “ставлять під загрозу життя населення, розміщуючи бойову техніку та озброєння у школах і лікарнях”.
 
В Офісі президента відреагували на звинувачення організації словами, що життю українців загрожує лише РФ, а заяви Amnesty International є “участю у дискредитаційній кампанії Росії проти України”.
 
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Amnesty International своїм матеріалом “створює фальшивий баланс між жертвою та злочинцем”, а генеральний секретар організації Агнес Калламар вважає, що невдоволення громадськості заявами у їхньому матеріалі про ЗСУ нібито є “атакою українських тролів”.
 
Після цього директор українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила про звільнення з правозахисної організації.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button