Україна

У Єврокомісії назвали умови для надання макрофінансової допомоги Україні

Про це заявив генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон в інтерв’ю «Європейській правді», інформує 1NEWS.

Європейська комісія прихильна продовжувати програму надання макрофінансової допомоги в Україні, але для цього необхідно виконати низку умов.

“По-перше, обов’язковою умовою для надання такої допомоги є існування діючої програми МВФ. Зараз Україна перебуває в дискусії з МВФ щодо умов продовження програми фінансування. Має бути досягнута ця згода і має бути оголошено про продовження співпраці України з МВФ, щоби ми могли зробити наступні кроки щодо надання Києву макрофінансової допомоги”, – сказав Даніельсон.

Відповідаючи на уточнююче запитання, він підтвердив, що однією з умов МВФ є створення Антикорупційного суду. “Абсолютно правильно! Це є важливим елементом програми МВФ. Що ж до інших вимог – про це найкраще питати у наших колег із Фонду”, – пояснив представник Єврокомісії.

Окрім цього, Євросоюз має визначити свої умови надання такої допомоги, зазначив гендиректор. Це рішення ухвалюється Єврокомісією не одноосібно, воно потребує схвалення Європарламентом і Радою ЄС.

Даніельсон нагадав, що ЄС станом на сьогодні надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги на додаток до того, що надається у вигляді грантів.

“Що стосується продовження цих програм у майбутньому – побачимо. Та можу підтвердити, що нова макрофінансова допомога – одна з опцій, яка зараз активно дискутується, і Єврокомісія прихильна до неї. Але рішення ще не ухвалене”, – сказав Даніельсон.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що парламент наступного тижня включить до порядку денного законопроект щодо створення Антикорупційного суду України.

Група експертів МВФ відвідувала Україну з 12 по 16 лютого 2018 року для зустрічей з представниками влади. За результатами цього візиту представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що українська влада повинна забезпечити невідкладний розгляд у парламенті законопроекту про антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії та зобов’язань у рамках програми МВФ.

У березні 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України із впровадженням механізму розширеного фінансування (EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на чотири роки. Перший транш у сумі 5 млрд дол. Україна отримала в березні 2015 року, другий (1,7 млрд дол.) у серпні 2015 року, третій (1 млрд дол.) у вересні 2016 року, четвертий (1 млрд дол.) у квітні 2017 року.

Наразі очікується, що п’ятий і шостий транші Україна отримає впродовж нинішнього року, якщо виконає умови МВФ, серед яких – створення антикорупційного суду та запровадження ринкових цін на газ для населення.

 

 

 

Back to top button