Україна

У ЄС зафіксували 240 випадків вилучання дітей у українців


У ЄС зафіксували 240 випадків вилучання дітей у українців

Родичі дітей, яких у Європі вилучили з сімей, мають звертатися до консульських відділів, які здійснюють офіційне представництво України за кордоном.

Українській владі відомо про 240 випадків вилучення дітей з сімей українських біженців в країнах Євросоюзу. Про це у неділю, заявила представник українського омбудсмена з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Ірина Суслова в інтерв’ю Радіо Свобода.

Як приклад, вона згадала про ситуацію, коли дитину забирала влада європейської країни, бо та в евакуацію поїхала з бабусею, а мама була змушена залишитись на роботі в Україні.

Суслова пояснила, що бабуся не мала ніякої довіреності на представлення інтересів дитини і не вважалася за європейським законодавством родичкою дитині.

“Тому соціальні служби можуть задіяти поліцію і вилучити дитину із сім’ї”, – сказала представниця омбудсмена. 

За її словами, таке відбувається через відмінності між законодавством України та приймаючої країни.

“Наприклад, у Німеччині ви повинні зробити такі-то процедури. Або що не може бути в Італії або Франції опікуном людина, яка досягла 65-річного віку”, – пояснює правозахисниця.

Вона відзначила, що такі ситуації відбуваються насамперед через недопрацювання з боку України, оскільки країни-партнери мали бути попереджені про відповідні моменти.

“Ми працюємо зараз із міжнародними організаціями, щоб врегулювати це питання, і щоб ті, хто потрапив у таку ситуацію, отримали, дві речі – правову допомогу і переклад. Тому що далі, щоб вони могли представляти свої інтереси в суді, вони мають мати адвоката і перекладача”, – зазначила представниця омбудсмена.

Також вона закликала родичів дітей, яких у Європі вилучили з сімей, звертатися до консульських відділів, які здійснюють офіційне представництво України за кордоном.

“І також вони можуть звернутися до Офісу уповноваженого з прав людини, ми візьмемо це питання на контроль, будемо комунікувати з консулом, з міжнародними партнерами для врегулювання цієї ситуації”, – наголосила Суслова.

Національна поліція запустила мобільний застосунок Reunite Ukraine для пошуку зниклих дітей, який допоможе возз’єднанню українських сімей, які втратили зв’язок через війну або були незаконно депортовані.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button