Україна

У ВООЗ підрахували кількість атак РФ на медсистему України


У ВООЗ підрахували кількість атак РФ на медсистему України

Цьогоріч найбільше поранень і смертей припали на вторинну медичну допомогу, де кожна п’ята атака призвела до поранень.

З початку повномасштабного вторгнення Росія здійснила 1940 атак на українську медичну систему. Це найвищий показник, який коли-небудь реєстрували у будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації у світі, – повідомили у ВООЗ.

“Вже понад 2,5 роки 86% усіх таких атак припадає на медичні установи, причому значна їхня частина відбувається із застосуванням важкого озброєння. Щобільше, підтверджені ВООЗ напади на медичні заклади значно посилилися з грудня 2023 року –  вони відбуваються майже щодня”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за час повномасштабної війни щороку через обстріли пошкоджуються або знищуються в середньому 200 автомобілів швидкої допомоги.

За словами представника ВООЗ в Україні Ярно Габіхта, у 2024 році спостерігається багато подвійних обстрілів.

“Зараз ми маємо більше обстрілів цивільної інфраструктури, ніж раніше. Ми втрачаємо колег – медичних працівників, медсестер, лікарів, парамедиків. Цього року також було поранено набагато більше медичних працівників, ніж раніше. За даними ВООЗ, працівники першої медичної допомоги та медичного транспорту втричі частіше страждають від нападів, ніж інші медичні працівники”, – заявив він.

Як повідомляється, у 2023 році задокументували 24 смерті серед медичних працівників і пацієнтів. Водночас за перші 7,5 місяці 2024 року від нападів на медичні заклади загинуло 34 людини. Кількість поранень цього року перевищила не лише показники 2023 року, а й 2022 року. Наразі вона вже становить 229 людей. Таким чином, кожна четверта атака на медичні заклади призвела до поранень.

Згідно з даними ВООЗ, 42% усіх нападів з 2022 року торкнулися первинної медичної допомоги.

Цьогоріч найбільше поранень і смертей припали на вторинну медичну допомогу, де кожна п’ята атака призвела до поранень. Що стосується екстреної меддопомоги, тут до поранень призводить кожен другий обстріл.

Нагадаємо, у Києві під час російського обстрілу постраждала дитяча лікарня Охматдит. Під час удару в закладі перебували 627 дітей, восьмеро з них зазнали поранень, двоє дорослих загинули. 94 пацієнтів транспортували в інші лікарні. Пізніше від поранень помер ще один хлопчик.

В ООН оцінили втрати серед цивільних в Україні

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × three =

Back to top button