Україна

У Верховній Раді зловили першого кнопкодава, якому загрожує кримінал

Позафракційний мажоритарник із Закарпаття Владислав Поляк неодноразово кнопкодавив під час голосування за поправки до проекту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення

Позафракційний нардеп Владислав Поляк попався на кнопкодавстві у Верховній Раді і став першим депутатом, який підпадає під дію закону про криміналізацію неособистого голосування.

Про це повідомляє 1NEWS.

На пленарному засіданні у п’ятницю, 21 лютого, позафракційний мажоритарник із Закарпаття Владмислав Поляк неодноразово кнопкодавив під час голосування за поправки до проекту закону щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

На відео видно, як під час голосування за поправку №1223 до законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10) Поляк спершу голосує на порожньому місці праворуч (місце закріплене за депутатом групи “Довіра” Василем Петьовкою), а потім натискає на кнопку на своєму пульті.

Також Поляк кнопкодавив під час голосування щодо поправки №1420 до того самого законопроекту. На кадрах видно, що депутат спочатку натискає на кнопку на своєму пульті, а згодом голосує на порожньому місці праворуч від нього. На табло видно, що проголосували з обох місць.

Крім того, нардеп Поляк кнопкодавив і під час електронної реєстрації на сьогоднішнє засідання: спершу натиснув на кнопку на місці праворуч, потім – на своєму місці. На табло видно, що на обох пультах відбулася реєстрація.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року набув чинності закон №404-IX (законопроект 2148) щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту.

За кнопкодавство нардепу загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень, однак для цього провину парламентаря необхідно буде спочатку довести в суді.

Розслідувати правопорушення має Державне бюро розслідувань, але спочатку генпрокурор має зареєструвати відповідне кримінальне провадження.

У разі визнання депутата винним у кнопкодавстві та набрання сили обвинувальним вироком нардеп буде достроково позбавлений мандата (стаття 81 Конституції України).

Джерело: Рух ЧЕСНО

Back to top button