Цікаве

6 простих та ефективних кроків, щоб почати правильно харчуватись

У гонитві за здоров’ям і гарною фігурою часом ми поводимося вкрай радикально. Це й виснажливі дієти, й жорсткий спорт. Виявляється, бути здоровішим та стрункішим набагато простіше і для цього не потрібно себе мучити. Наприклад, зменшити кількість солі та м’яса, а кожний прийом їжі має бути “усвідомленим”. Британські дієтологи дають прості поради, як легко стати здоровішими і стрункішими. Про це пише 1News.

1. Їжте менше м’яса

М’ясо – прекрасне джерело білка, вітамінів та мінералів, але ВООЗ рекомендує скорочувати його присутність в раціоні до менше 30% від загальної кількості споживаної енергії. Міністерство охорони здоров’я роз’яснило: загалом наявність свинини, яловичини у вашому раціоні треба скоротити до 500 гр на тиждень. Від переробленого м’яса (ковбаса, шинка) потрібно відмовитися. Або максимально скоротити.

2. Зменшіть кількість солі

75% солі, яку ми їмо, міститься в повсякденних продуктах – хлібі, консервах, сирі, напівфабрикатах тощо. Як радять нам у ВООЗ та МОЗ, дорослим потрібно їсти 6 гр солі на день (чайна ложка).

3. Їжте більше клітковини

Фото: Pexels.com, Alexander Mils

Клітковина необхідна для здорового травлення, а чи можемо ми похвалитися тим, що вживаємо її в потрібній кількості? Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) – 25-30 грамів на день. Наприклад, у порції вівсянки міститься 7-10 грамів клітковини, в половині авокадо – 7 гр, в одній груші – 5 гр. Тепер рахуйте, скільки вам потрібно їсти, щоби поповнити свій організм клітковиною і здоров’ям загалом.

4. Зменшіть розміри порцій

Це буває складно, знаємо. Але переїдання – одна з основних причин нездорового харчування. Британська асоціація дієтологів рекомендує: 2-3 столових ложки вареного рису чи макаронів чи одна середня скибочка хліба – вуглеводна порція. А денна порція сиру не має бути більшою за сірникову коробку. І звісно, немає сенсу вибирати здорову їжу та водночас їсти вдвічі більше.

5. Їжте зосереджено

Ну що може бути простіше? Якщо ви зосередитеся на тому, що їсте, то їстимете менше, але при цьому контролюватимете ступінь насичення. А звідси – уникнете переїдання.

6. Вибирайте корисні перекуси

Фото: Pexels.com, Marta Branco

Для справді корисних перекусів підійдуть продукти з повільними вуглеводами, що містять менше 100 калорій. Можна взяти із собою вівсяний батончик з найменшим вмістом сухофруктів (дивіться етикетку), банан, невелику упаковку горіхів. МОЗ рекомендує один-два перекуси упродовж дня. А сам перекус не “заковтувати”, а приділити йому 10-20 хвилин.

Джерело: The Guardian

Back to top button