Україна

У Тернопільській області знайшли скарб віком чотири тис. років


У Тернопільській області знайшли скарб віком чотири тис. років

Схожі браслети та сокири раніше знаходили в різних регіонах України, але така кількість цінних речей, виявлених в одному місці, безпрецедентна.

У Чортківській громаді Тернопільської області місцевий житель випадкого натрапив на колекцію із 17 бронзових браслетів пізньої бронзи та мідну сокиру. Вік артефактів оцінюють у чотири тисячі років. Про це повідомили у Facebook Чортківської міської ради.

Чоловіка, який натрапив на знахідку, звути Геннадій. Він родом з Маріуполя, переїхав до міста у 2015 році.

Він вирішив передати їх на зберігання владі, йдеться в повідомленні на сторінці Чортківської міської ради.

“Геннадій звернувся до місцевої мешканки Чорткова Наталії Горячої, яка виступила основним зв’язковим з істориками, археологами, а згодом вийшла на зв’язок з Національним музеєм історії України. Згодом представники та археологи музею відвідали Чортків, щоб оглянути знахідку. За словами археологів, схожі браслети та сокири раніше знаходили в різних регіонах України, але така кількість цінних речей, виявлених в одному місці, безпрецедентна. Фахівці ретельно задокументували місце знахідки та провели необхідні процедури для збереження археологічного контексту артефактів”, – йдеться в повідомленні.

Співробітники Національного музею історії України заявили, що ця знахідка стане цінним доповненням до їхньої колекції і буде виставлена в Києві під час майбутньої археологічної виставки в середині серпня, присвяченої Дню археолога.

Нагадаємо, раніше археологи знайшли некрополь під Неаполем.

У мертвому киті знайшли скарб вартістю близько пів мільйона євро

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button