Україна

У США розповіли, коли набуде чинності ленд-ліз


У США розповіли, коли набуде чинності ленд-ліз

У Білому домі пояснили, коли планують використовувати програму ленд-лізу для України.

Наразі Білий дім постачає Україні військову допомогу, за яку потім не доведеться платити, а пізніше набуде чинності ленд-ліз. Про це у середу, 13 липня, заявив чиновник Білого дому на запит Голосу Америки.

“Зараз ми ставимо у пріоритет допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти”, – відповів чиновник.

Він додав, що програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США надають допомогу Україні, як USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

Зазначається, що останні постачання американського озброєння в Україну відбуваються за цими програмами. Наразі Адміністрація президента США використовує для них кошти, які виділив Конгрес Сполучених Штатів. Ідеться про пакет на суму 40 мільярдів доларів, більше половини з якого закладено на військову допомогу та супутні витрати. Ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року у США, що припадає на кінець вересня.

У свою чергу координатор Ради з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій Джон Кірбі в інтерв’ю Голосу Америки додав, що адміністрація все ще розглядає повноваження, які надає програма ленд-лізу.

“Ми вдячні Конгресу за цей законодавчий акт. Його було ухвалено на двопартійній основі, і це чітко вказує на те, наскільки члени Конгресу цінують підтримку, надану Україні, і хочуть переконатися, що ми можемо і надалі це робити”, – сказав Кірбі.

“Лише минулої п’ятниці президент Байден підписав виділення ще 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні за програмою президентських повноважень. Ми вже маємо багато повноважень, і ми їх використовуємо”, – додав чиновник.

 

Закон про ленд-ліз, серед іншого, розширює повноваження президента США в угодах щодо постачання військової допомоги Україні. Фактично, він дозволяє віддавати в борг або лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю.

Він дозволяє Білому дому надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та продукцію подвійного призначення за прискореною процедурою, тобто не чекаючи спеціального виділення коштів для цього Конгресом США.

Нагадаємо, 9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Українська сторона зможе отримати військову техніку та озброєння в оренду, а заплатити за них вже після перемоги над Росією, чи просто віддати вцілілу техніку назад.

Ленд-ліз для України: яку зброю можуть дати США


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button