Україна

У справі НАБУ щодо розкрадання майна у портах затримано сім підозрюваних

29-30 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у заволодінні понад 247 млн грн ДП «Адміністрація морських портів України» (далі — ДП «АМПУ») восьми особам, серед яких — колишні та чинний посадовці ДП «АМПУ». Про це 1News повідомила прес-служба НАБУ.

Зокрема, йдеться про таких осіб:

– екс-голова ДП «АМПУ» (2014-2017 рр);

– екс-перший заступник голови ДП «АМПУ» (2015-2017 рр);

– екс-начальник відділу закупівель ДП «АМПУ» (2015-2018 рр);

– екс-заступник голови ДП «АМПУ» з фінансів (2015-2016 рр);

– заступник начальника Одеського філіалу ДП «АМПУ» (чинний);

– директор ТОВ;

– бенефіціар ТОВ;

– представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Як зазначається у повідомленні, дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч. 5 ст.191 Кримінального кодексу України («Заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою»).

Сімох із підозрюваних затримано напередодні, 29 січня, в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, в ході проведення слідчих дій (обшуків) в Одеській, Миколаївський областях та місті Києва в рамках розслідування кримінального провадження за фактами заволодіння службовими особами ДП «АМПУ» та іншими особами грошовими коштами ДП «АМПУ» шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою, в особливо великих розмірах. Попередня правова кваліфікація —  ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

За версією слідства, посадові особи ДП «АМПУ» у змові з приватними особами у 2015-2016 роках реалізували схему з розкрадання коштів при державних закупівлях послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Зокрема, йдеться про вчинення антиконкурентних дій з метою забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Внаслідок чого державі в особі ДП «АМПУ» завдано збитків на суму 247 млн. грн., що підтверджено висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних узгоджених дій службових осіб ДП «АМПУ» та представників низки підприємств-учасників торгів при закупівлях послуг із експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, який наклав на підприємства-учасників штрафи, загальна сума яких склала понад 100 млн грн.

«Розслідування наведених фактів при закупівлі послуг із днопоглиблення в портах України ДП «АМПУ» та його філіями детективи НАБУ розслідують із грудня 2015 року», – додає прес-служба НАБУ.

У квітні 2017 року, на підставі матеріалів, зібраних в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду м. Києва позов про визнання недійсним договору з проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог Закону України «Про державні закупівлі» та інших норм чинного законодавства. Наразі судом порушено провадження у справі.

Back to top button