Україна

У Софійському соборі знайшли мощі митрополита Рафаїла Заборовського

У Софійському соборі знайшли мощі митрополита Рафаїла Заборовського

Фото: mkip.gov.ua

Вважалося, що кістки київського митрополита було знищено за радянських часів

Донедавна вважалося, що кістки київського митрополита було знищено за радянських часів, але мощі дивом уціліли.

 

Напередодні Дня Києва у Софійському соборі Національного заповідника Софія Київська були проведені роботи з виконання архітектурного зондажу гробниці Рафаїла Заборовського. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Донедавна вважалося, що кістки київського митрополита було знищено за радянських часів, але мощі дивом уціліли. Щоб зберегти пам’ять про людину, яка подарувала українцям архітектурне обличчя Києва, наразі створено комісію з канонізації Рафаїла Заборовського.

 

Саме за часів Рафаїла Заборовського у Києві було закладено, збудовано чи відновлено шедеври архітектури. Це Андріївська церква, дзвіниця Києво-Печерського монастиря, Староакадемічний корпус Києво-Могилянської академії, грецький Катерининський монастир на Подолі, дзвіниця та стіни Святої Софії, Брама Заборовського та Митрополичий палац у дворі Софійського собору.

 

Після смерті тіло митрополита Рафаїла залишалося нетлінним і було відкритим для огляду в підземній крипті Софійського собору. У середині ХІХ століття вхід у митрополичий склеп було закрито чавунними плитами.

 

Донедавна вважалося, що кістки Рафаїла Заборовського, що зберігалися у фондах заповідника, були знищені за радянських часів із формулюванням “не мають наукової цінності”. Але дослідження останніх місяців повністю спростували ці здогадки.

 

Поки що відомо, що у 1937 році археологи відкрили гробницю митрополита Рафаїла. Предмети його поховання сьогодні зберігаються у фондах Національного заповідника Софія Київська. Вивчення архівних документів залишало мало надії, що мощі Рафаїла і зараз у Софії. Адже факт вилучення черепа та кісток покійного архіпастиря з гробниці документально засвідчений.

 

Розкопки у 1937 році очолював Теодосій Мовчанівський. Вчений, який закінчив духовну семінарію та, за деякими свідченнями, планував стати священиком, чітко розумів, що митрополит Рафаїл був за крок від канонізації. Сучасні українські вчені з’ясували, що Теодосій повернув мощі в крипту та замурував гробницю. Таким чином, він зберіг мощі митрополита. Нинішні вчені вважають цей вчинок подвигом археолога. Адже у 1920-30-ті роки радянська влада знищувала все, що було пов’язане з церквою та духовністю. Самого Мовчанівського розстріляли за антирадянську діяльність 1938 року.

 

Нагадаємо, раніше у центрі Хмельницького археологи знайшли стару корчму та артефакти, яким понад 1000 років. Знахідки виявили під час земляних робіт під будівництво торгово-офісного центру. Серед артефактів – фрагменти виробів з дерева, кераміки, скла, кістки VI-VIII століть.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button